Vrijspraak voor onopzettelijke doding van arbeider na instorten stelling in Pelikaanstraat Antwerpen

In Antwerpen heeft de rechtbank een stellingbouwer, werfleider en hun baas vrijgesproken voor de onopzettelijke dood van een arbeider nadat een stelling in 2018 was ingestort in de Pelikaanstraat. De rechtbank was er niet zeker over of het instorten van de stelling te maken had met stabiliteitsproblemen.  

De Antwerpse rechtbank heeft de stellingbouwer, werfleider en hun baas vrijgesproken voor de onopzettelijke dood van een arbeider nadat een stelling in de Pelikaanstraat in oktober 2018 instortte. Ook werden ze vrijgesproken voor het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan de collega van de arbeider. 

Het ongeval gebeurde in oktober 2018 tijdens werken aan de gevel van een nieuw hotel naast het Centraal Station van Antwerpen. Een stelling van zo'n twintig meter hoog stortte toen in nadat er twee paletten met stenen, die meer dan 1000 kilo wogen, omlaag werden gelaten. Twee arbeiders vielen toen naar beneden: een stierf en de andere raakte zwaargewond en kon 22 weken niet werken. 

Wel 8000 euro boete

Omdat er vermoedens waren dat de stelling niet stabiel genoeg was, werd er een onderzoek gestart. Daaruit bleek dat de stelling niet op een normale manier was geplaatst en er verschillende veranderen waren gebeurd. Hoewel er in dat geval een tweede stabiliteitsberekening moet gebeuren, gaven de werfleider en zijn baas toe dat ze die niet hadden gedaan. 

De rechtbank oordeelde nu dat het niet zeker was of het instorten van de stelling met stabiliteitsproblemen te maken had. De werfleider en zijn baas waren volgens de rechtbank dus enkel in de fout gegaan door de tweede berekeningsnota niet te doen. Daarom werden ze vrijgesproken van onopzettelijke doodslag en voor het toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen. Wel moeten ze nu 8000 euro boete betalen voor inbreuken op de welzijnswetgeving. 

Meest gelezen