Ministers Bart Somers (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V) bij hun bezoek aan het OverKop-huis in Gent

Vlaamse regering maakt extra middelen vrij voor OverKop-huizen

Om extra te kunnen inzetten op een inclusieve werking maakt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers 249.900 euro vrij. Het bedrag wordt verdeeld over de vijf pioniershuizen in Gent, Genk, Mechelen, Oostende en Tienen. OverKop-huizen zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken waar jongeren tussen de 12 en 25 jaar kunnen aankloppen voor professionele hulp.

In OverKop-huizen kunnen jongeren langsgaan voor ontmoetingen, een luisterend oor en professionele hulp zonder dat ze meteen een etiket opgekleefd krijgen. Op die manier willen ze de toegang voor jongeren zo laagdrempelig mogelijk houden. "Ik geloof heel sterk in OverKop-huizen omdat ze jongeren bereiken die worstelen met verschillende zaken of onder psychologische druk staan", zegt minister van Samenleven Bart Somers bij een bezoek, samen met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits, aan het Gentse OverKop-huis.

 "Hier krijgen zij dan een ruimte waar ze tot rust kunnen komen in een informele omgeving met een multi-disciplinair team. Ze kunnen er opnieuw wat houvast vinden door samen te koken, te spelen en dingen te doen. Het is een heel mooi, laagdrempelig initiatief dat voorkomt dat jongeren dieper in de problemen terechtkomen."

Minister Crevits wilt de bevoegdheid van de OverKop-huizen verder uitbreiden zodat zij de link kunnen zijn tussen jeugdwerkorganisaties en lokale welzijns- en geestelijke gezondheidsinstanties. "De OverKop-huizen zijn een belangrijk initiatief om mentaal welzijn meer bespreekbaar te maken", vindt minister Crevits. "Zes jaar geleden waren er vijf OverKop-huizen. Ondertussen zijn dat er al meer dan dertig en vanuit de regering willen we hun werking verder versterken. Daarom zal ik binnenkort een investering van 1,68 miljoen euro aan de Vlaamse Regering voorleggen."

Ik denk dat het belang van OverKop is dat iedere jongere er zich welkom voelt en geholpen wordt op de manier die ze zelf willen
Gaby, ambassadrice OverKop Gent

Verschillende van de jongeren die ooit aanklopten bij OverKop zijn er ondertussen ambassadeur voor geworden. "Ik ben een jaar geleden bij OverKop terechtgekomen in Gent omdat ik naar het Jongeren Advies Centrum kwam hierboven", zegt Gaby, ambassadrice voor OverKop Gent.

 "Het was een perfect moment want ik kwam toe tijdens een barbecue van OverKop en ik werd meteen heel warm verwelkomd. Het fijne aan OverKop is de laagdrempeligheid en het feit dat hier mensen van verschillende organisaties werken. Je kan hier praten met psychologen, mensen uit het UZ Gent en de jongeren zelf natuurlijk. Het is belangrijk dat iedere jongere zich hier welkom voelt en geholpen wordt op de manier die ze zelf willen."

Meest gelezen