Chris Dawson.
AAP IMAGE

Australiër krijgt 24 jaar cel voor moord op zijn vrouw 40 jaar geleden, podcast over affaire met oppas deed hem de das om

In Australië is een 74-jarige man tot 24 jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, 40 jaar geleden. Het was een van de langst durende onopgeloste zaken in Australië. Een populaire podcast waarin naar boven kwam dat hij een affaire had met zijn 17-jarige oppas, deed hem de das om.

In 1982 verdween Lynette Dawson, toen 33 jaar, op mysterieuze wijze. Sindsdien was er geen spoor meer van haar, haar lichaam is nooit teruggevonden.

Haar man, Chris Dawson, houdt al decennialang vol dat zijn vrouw hem en hun twee kinderen begin jaren 80 verlaten heeft, mogelijk om zich aan te sluiten bij een religieuze groep. Dawson verklaarde ook dat hij haar in de weken na haar verdwijning nog gesproken heeft.

Jarenlang werd over de verdwijningszaak gespeculeerd, het was een van de langstdurende cold cases (onopgeloste zaken) in Australië. De verdwijning van Lynette was ook meermaals het onderwerp van televisieprogramma's, maar de Australische justitie kon de zaak niet oplossen, omdat er enkel onrechtstreeks bewijs was.

Podcast wijst de weg

Tot een vijftal jaar geleden in de populaire podcast "The Teacher's Pet" nieuwe beweringen opdoken, namelijk dat Dawson, intussen 74 maar in die tijd een leraar op de middelbare school in Sydney, op het moment van de verdwijning van zijn vrouw een affaire zou hebben gehad met een van zijn leerlingen, een 17-jarig meisje dat bij het gezin Dawson kwam oppassen.

Familieleden en vrienden van Lynette Dawson beschreven haar in die podcast ook als een toegewijde, liefdevolle vrouw die gek was op haar twee kinderen en hen niet zomaar zou achterlaten.

De Australische politie opende een nieuw onderzoek, hield alle bestaande bewijzen nog eens tegen het licht en onderzocht de nieuwe beweringen over de affaire met de oppas. Dawson werd in 2018 gearresteerd en aangeklaagd.

Eind augustus werd Dawson na een proces van drie maanden schuldig bevonden aan de moord op zijn vrouw. Hoewel er nog steeds enkel indirect bewijs was, achtte de rechter de bewijzen toch "overtuigend en dwingend". Vandaag werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar. Wellicht gaat Dawson in beroep tegen de uitspraak.

"Geobsedeerd"

Eind augustus stelde de rechter dat Dawson "bezitterig geobsedeerd" was door zijn tieneroppas en dat hij probeerde zijn vrouw door haar te vervangen. Hij had geprobeerd zijn vrouw te verlaten, maar toen dat niet lukte en de oppas de affaire wilde stopzetten, werd hij wanhopig.

Enkele dagen nadat zijn vrouw verdwenen was, liet hij de oppas definitief in huis wonen. Daarna trouwden ze met elkaar. Pas zes weken na haar verdwijning, gaf Dawson zijn vrouw als vermist op.

Hoewel Dawson nu, 40 jaar later, is veroordeeld, is het nog altijd onduidelijk wat met Lynette Dawson is gebeurd, wanneer en hoe ze is vermoord en waar haar lichaam is achtergelaten. 

Gevlucht uit gewelddadig gezin

Dat de 17-jarige oppas voor een leven met haar leraar koos, kon de rechter begrijpen. Het meisje leefde in een moeilijke gezinssituatie, met een gewelddadige stiefvader en in een klein appartement waar veel gedronken werd. Ze was op haar leraar afgestapt voor steun en begeleiding.

In 1980 startte ze met babysitten in het huis van de Dawsons. Chris Dawson gaf haar ook rijles en in de auto kuste hij haar voor het eerst. Een week later hadden ze voor het eerst seks. Omdat het geweld in haar eigen huis toenam, verhuisde ze in datzelfde jaar zo goed als volledig naar het huis van de Dawsons. De affaire bleef al die tijd voortduren.

Na de verdwijning van Lynette Dawson in 1982, kwam de oppas definitief bij Chris Dawson en zijn kinderen wonen en trouwde ze dus met hem. Maar hun huwelijk hield geen tien jaar stand. In 1991 gingen ze uit elkaar.

Dit artikel is een aangepaste versie van een artikel dat op 30 augustus 2022 verscheen.

Ontzettend populaire podcast leidt tot veroordeling in cold case. Beluister een gesprek met correspondente Meike Wijers in "De ochtend" op Radio 1 (30/8/22):

Meest gelezen