Bekende antropologe Jane Goodall (88) in boodschap aan jongeren: "We beleven donkere tijden, het belangrijkste is om mensen te inspireren"

De beroemde Britse antropologe en biologe Jane Goodall is in ons land. Gisterenavond sprak de 88-jarige Goodall in een Brussels congrescentrum vooral jonge mensen toe met een boodschap van hoop over de toekomst van onze planeet. VRT NWS kon voor de lezing met haar spreken."Als we samen actie ondernemen, is er nog tijd om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit af te remmen." 

Dat u aan chimpansees moet denken als u de naam Jane Goodall hoort, is niet onlogisch. Meer dan veertig jaar lang deed de Britse antropologe en biologe onderzoek naar het sociaal gedrag bij chimpansees in Tanzania. Daarnaast is ze ook een icoon geworden als natuurbeschermster.

Met het Jane Goodall institute zet ze zich wereldwijd in voor natuurbehoud. Het instituut heeft ook een afdeling in België en nodigde de oprichtster dit weekend uit voor een lezing. Het is drie jaar geleden dat de Britse nog eens in ons land was. Haar komst stond al eerder gepland, maar werd telkens uit voorzorg gecanceld door corona.

"Goodall kan mensen inspireren en soms tot tranen toe beroeren met haar verhalen", vertelt Anouska Plasmeijer, algemeen directeur van het Jane Goodall Institute in ons land. "Ze richt zich tot de mensheid om een verschil te maken voor de wereld en mensen om zich heen. Ook in moeilijke tijden is het belangrijk om hoopvol en positief te blijven, zeker ten aanzien van de jonge generatie."

Goodall kan mensen inspireren en soms tot tranen toe beroeren met haar verhalen

Anouska Plasmeijer - Algemeen directeur van het Jane Goodall Institute België

En voor die jongeren bracht Goodall een belangrijke boodschap mee. "De wereld is haar hoop aan het verliezen. We beleven donkere tijden. Het belangrijkste is om mensen te inspireren. Ze hoop geven om actie te ondernemen", vertelt ze in een gesprek met VRT NWS. "Als we dat samen doen, is er nog tijd om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit af te remmen."

BEKIJK - "Als de natuur lijdt, lijden we allemaal", VRT NWS in gesprek met Jane Goodall:

Videospeler inladen...

Levende legende

Zo'n 1.200 mensen woonden de lezing van Goodall in Brussel bij. Onder hen ook heel wat grote fans. "Ik wil u al jaren ontmoeten. U bent zo geweldig", barst een fans in tranen uit wanneer ze Goodall ziet. "Zonder tranen in de ogen, kan er geen regenboog in het hart zitten", antwoordt Goodall haar fan. En dat maakte de geëmotioneerde bewonderaar in kwestie nog meer aan het huilen. 

Dat ze een levende legende is, beseft ze "jammer genoeg", zo zegt ze zelf. "Toen er eerst mensen op me afstapten in de luchthaven en me vroegen of ik Jane Goodall was en een selfie met me wilden, probeerde ik me te verbergen achter een donkere bril en droeg ik m'n haar los. En nog herkenden ze me", lacht ze. "Dus dacht ik dat ik hier beter profijt uit kon halen. Ik gaf hen dan een flyer om het bewustzijn te verspreiden tijdens mijn reizen."

Ze is dan misschien wel al 88 jaar oud, humor heeft Goodall nog altijd. En die sluipt ook in haar lezing. "Ik was tien jaar oud toen ik een boekje vond: Tarzan en de apen. Natuurlijk viel ik als een blok voor deze koning van de jungle. En wat deed Tarzan? Hij trouwde met de verkeerde Jane."

Meest gelezen