Minder geld voor brandweerzone Vlaams-Brabant West: "Voor wespennesten moet je niet meer bellen"

De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West gaat knippen in haar dienstverlening nu ze minder centen krijgt van de gemeenten. De zoneraad, waarin onder andere de burgemeesters van de brandweerzone zetelen, heeft beslist dat gemeenten de helft minder budget moeten vrijmaken dan vooropgesteld. De brandweer had gehoopt 14 à 15 procent extra budget, maar dat wordt nu slechts 7 procent.

“De zoneraad kon niet akkoord gaan met een stijging van 14 tot 15 procent van de brandweertoelage voor de gemeenten”, zegt voorzitter van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West en burgemeester van Wemmel, Walter Vansteenkiste (LB Wemmel). “De raad vroeg om te besparen en dat is gelukt. De stijging bedraagt nog 7 procent, wat nog altijd een zware dobber is voor de gemeenten." 

Het budget van de brandweerzone Vlaams-Brabant West bedraagt nu zo’n 60 tot 62 miljoen euro. 20 procent daarvan wordt gefinancieerd door de federale overheid. De overige 80 procent wordt betaald door de 33 gemeenten.

We moeten niet altijd kijken naar een Rolls Royce, we kunnen ook eens gaan voor een Ford

Voorzitter van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West en burgemeester van Wemmel, Walter Vansteenkiste (LB Wemmel).

Door het kleinere werkingsbudget zal de brandweerzone nu in eerste instantie besparen op investeringen. "Een aantal investeringen kunnen we uitstellen of we kunnen kiezen voor een andere optie", vertelt Vansteenkiste. "We moeten niet altijd kijken naar een Rolls Royce, we kunnen ook eens gaan voor een Ford." 

Wespennesten

Daarnaast zal de brandweerzone ook snoeien in een aantal diensten. "Wij gaan bijvoorbeeld geen wespennesten meer verdelgen", zegt Vansteenkiste. "Daarvoor zullen de mensen een privébedrijf moeten contacteren. Uiteraard zal de brandweer wel nog optreden in crisissituaties, denk bijvoorbeeld aan wespennesten op scholen of in bedrijven."

Meest gelezen