Radio2

Rioleringswerken in Knokke-Heist leggen bunker bloot die deel uitmaakte van Atlantikwall in WO II

In Knokke-Heist is bij rioleringswerken in een straat een ondergrondse bunker gevonden die deel uitmaakte van de Atlantikwall in WO II. De bunker wordt niet volledig opgegraven. Archeologen meten hem op, daarna wordt hij voor een deel afgebroken zodat de riolering er kan komen. 

De vondst gebeurde in de straat Het Binnenhof in Knokke-Heist. Daar zijn rioleringswerken aan de gang. De bunker maakt deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslijn van zo'n 5.000 kilometer lang tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse dictator Adolf Hitler wou zo een inval van de geallieerden verhinderen. 

Vorig jaar werd in Knokke-Heist bij opgravingen ook al een bunker opgegraven. "We waren bijna 99 procent zeker dat er daar onder het wegdek van Het Binnenhof een bunker zat", zegt schepen van Openbare Werken Jan Morbee. "We hadden die opgemerkt op bepaalde kaarten, dus we waren er op voorzien. We kunnen de bunker helaas niet houden. Het is technisch gezien ook niet haalbaar om hem af te breken, dus zal hij voor een stuk blijven staan."

De lege bunker zal nu door een team archeologen opgemeten en afgebroken worden zodat de riolering op een diepte van 4,35 meter kan gelegd worden. Dergelijke vondsten doen zich wel vaker voor langs onze kustlijn. 

Radio2

Meest gelezen