De Oekraïense ambassade in Den Haag, Nederland. (archieffoto 2014)

Na de bombrieven in Spanje nu ook "bloedige pakketjes met dierenogen" verzonden naar Oekraïense ambassades in Europa

Verschillende Oekraïense ambassades en consulaten in Europa hebben "bloedige pakketjes met dierenogen" ontvangen. Eerder deze week kreeg de Oekraïense ambassade in Spanje al een bombrief in de bus. Volgens Oekraïne gaat het om een "goed geplande campagne van terreur en intimidatie". 

Oleg Nikolenko, een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, maakte het nieuws bekend op Facebook. Volgens de woordvoerder gaat het om de ambassades in Nederland, Hongarije, Polen, Kroatië, Spanje en Italië, de consulaten-generaal in de Italiaanse stad Napels en de Poolse stad Krakau en het consulaat in de Tsjechische stad Brno.

De pakketjes bevatten dierenogen en waren doorweekt met een vloeistof "met een karakteristieke kleur en geur". "We onderzoeken de betekenis van deze boodschap", schrijft de woordvoerder op Facebook.

Daarnaast zou in Rome volgens de woordvoerder ook de ingang van het appartement van de Oekraïense ambassadeur bij het Vaticaan besmeurd zijn met menselijke uitwerpselen. In de ambassade in Kazachstan zou er dan weer bomalarm zijn geweest. En de Oekraïense ambassade in de Verenigde Staten zou een artikel in de bus hebben gekregen dat kritisch is over Oekraïne.

Volgens Nikolenko zijn de meeste pakketjes en brieven vanuit één Europees land verstuurd, zonder meer details te geven.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft opgedragen om alle betrokken ambassades en consulaten onder verhoogde beveiliging te plaatsen.

Eerder deze week kreeg de Oekraïense ambassade in Spanje al een bombrief in de bus. Een medewerker van de ambassade raakte lichtgewond toen hij de envelop openmaakte. Na het pakketje van vandaag legde de Spaanse politie een veiligheidszone rond de ambassade in.

Ook de Spaanse premier, de minister van Defensie, een wapenfabriek die wapens aan Oekraïne had geleverd, de Amerikaanse ambassade in Spanje en een belangrijke luchtmachtbasis nabij Madrid kregen de voorbije dagen een bombrief in de bus. Echte explosieven zaten er niet in, wel brandbaar materiaal. Op het pakketje in de Oekraïense ambassade na werden ze alle gecontroleerd onschadelijk gemaakt. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft het over een "goed geplande campagne van terreur en intimidatie tegenover Oekraïense ambassades en consulaten". "Omdat ze Oekraïne niet kunnen tegenhouden op het diplomatieke front, proberen ze ons te intimideren. Ik kan echter meteen zeggen dat deze pogingen zinloos zijn. We zullen blijven werken voor de overwinning van Oekraïne."

BEKIJK - De pakketjes met slachtafval werden naar verschillende ambassades verstuurd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen