Akkoord over prijsplafond voor Russische olie, Oekraïne: "Russische economie zal worden vernietigd"

De G7 - de zeven rijkste industrielanden - en Australië hebben een akkoord bereikt om de prijs van Russische olie te plafonneren op 60 dollar per vat. Eerder raakten ook de lidstaten van de Europese Unie het na lange onderhandelingen eens over hetzelfde prijsplafond voor Russische olie die via de zee wordt vervoerd. Volgens Oekraïne zal het prijsplafond "de Russische economie vernietigen". De maatregel komt bovenop de invoering van een Europees embargo op de import van Russische olie.

De G7-landen, de Eu-lidstaten en Australië willen Rusland ertoe dwingen om zijn olie aan derde landen te verkopen aan een maximumprijs van 60 dollar per vat. De recente marktprijs voor een vat Ural-olie uit Rusland bedroeg ongeveer 65 dollar. 

Concreet zullen bedrijven vanaf maandag geen diensten meer mogen leveren die het vervoer mogelijk maken van Russische olie die wordt verkocht aan meer dan 60 dollar per vat. 

Oekraïne: "Prijsplafond zal Russische economie vernietigen"

Het prijsplafond en het embargo moeten de financiering van de Russische oorlogsmachine in Oekraïne treffen. Zo heeft Rusland, de tweede belangrijkste uitvoerder van ruwe olie, sinds het begin van de invasie 67 miljard euro ontvangen uit de verkoop van olie aan de Europese Unie. Dat is meer dan het jaarlijkse militaire budget van het Kremlin.  

Het prijsplafond zal de Russische economie "vernietigen", zegt Andri Jermak, stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Rusland zal zelf betalen en verantwoordelijk worden gehouden voor al zijn misdaden", aldus Jermak op Telegram.  

Volgens de stafchef is het echter noodzakelijk om de maximumprijs verder te verlagen tot 30 dollar per vat, "om de economie van de Russische vijand nog sneller te vernietigen".

"Elke dollar telt"

Ook Polen probeerde de voorbije dagen nog om een lagere maximumprijs door te drukken. Met steun van de Baltische staten ijverde het land voor een plafond van 30 dollar per vat, een niveau dat in de buurt ligt van de productiekosten, die worden geraamd tussen 20 en 40 dollar per vat. 

"Elke dollar telt. Elke dollar die we naar beneden kunnen onderhandelen betekent naar schatting twee miljard dollar minder inkomsten voor Rusland", zo verklaarde de Estse premier Kaja Kallas. Uiteindelijk gaven de Polen en de Balten hun poging vrijdag op. Als deel van het akkoord zou er volgens Kallas wel snel werk worden gemaakt van een negende sanctiepakket tegen Moskou. 

Een prijsplafond in de regionen van 30 dollar stuitte op bezwaren bij landen met een grote scheepvaartindustrie, zoals Griekenland en Malta. Zij vreesden dat een te lage prijs de rederijen zou kunnen aanzetten om zich elders te vestigen indien Rusland weigert om zijn olie tegen een lagere prijs te verkopen.

EU is belangrijke speler

Vanaf maandag wordt ook een Europees embargo op de import van Russische olie via de zee van kracht. De westerse landen kunnen impact hebben op de Russische olieleveringen aan derde landen als India en China omdat ze belangrijke omkaderende diensten in handen hebben. Momenteel leveren de G7-landen bijvoorbeeld de verzekeringsdiensten voor 90 procent van de wereldwijde vracht. De EU is ook een belangrijke speler in het maritieme vrachtvervoer. 

Tegelijkertijd blijft het dus voor westerse rederijen en andere dienstverleners mogelijk om Russische olie naar derde landen te brengen, zolang de olie aan lagere prijs wordt verkocht. Dat moet de energiemarkten wat stabiliseren en armere landen soelaas bieden. "Dit prijsplafond zal rechtstreeks opkomende economieën en ontwikkelingslanden ten goede komen", verzekerde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een reactie op het akkoord. 

Om in te spelen op ontwikkelingen op de markt, zal het prijsplafond elke twee maand tegen het licht worden gehouden. De prijs van Russische olie zoals opgegeven door het Internationale Energieagentschap (IEA) zal als referentie gebruikt worden. Het plafond moet steeds minstens vijf procent onder die referentieprijs blijven. 

Meest gelezen