De iglo's op de markt van Ieper
Radio2

Geen schaatspiste, wel iglo's: Ieper bespaart deze kerst op energie

In Ieper kunnen mensen deze winter van de kerstsfeer genieten in kerstiglo's. Die staan er in de plaats van een traditionele ijspiste. Zo wil de stad besparen op energie zonder in te boeten op kerstanimatie. 

Na twee coronawinters pakt de stad Ieper deze winter uit met "Bubbels in de stad". Geen sociale beperking, maar gedecoreerde en doorzichtige "kerstiglo's" om te ontspannen. Het is een energiebesparend alternatief voor de jaarlijkse ijspiste, die na bijna 20 jaar verdwijnt. "We zijn blij dat we iets hebben gevonden dat even sfeervol is als een ijspiste", klinkt het bij schepen voor Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper).

Mensen kunnen de iglo's zien op de Grote Markt en op het Vandenpeereboomplein. Voor het stadsbestuur vormen ze een belangrijke blikvanger. "Ze zien er een beetje uit als halve plastic bollen", gaat de schepen verder. "Elke iglo heeft een eigen thema, zoals 'Snowworld' en 'Candyworld'. Daar kunnen mensen een glaasje drinken."

Zuinig energieverbruik

"De iglo's die je hier ziet, kan je nergens anders zien. En je ziet al meteen dat het aanslaat, want ik zag dat heel wat jongeren hier deze middag hun middaglunch kwamen eten."

"Onze iglo's zijn trouwens ook verlicht, weliswaar met LED-verlichting, dus ook op die manier kunnen we besparen. We letten er ook op dat de verlichting iets later aangaat, en 's avonds iets vroeger uitgaan."

Radio2

Meest gelezen