© Syda Productions - portal.belgaimage.be

December is aangebroken, dus het is (bijna) tijd voor de kerstboom: kies je best voor een plastic of een echt exemplaar?

Kies je nu best voor een plastic kerstboom of toch voor een echt exemplaar? December is aangebroken en dat betekent dat het aftellen is naar Kerstmis. Hoewel Sinterklaas nog moet langskomen, beginnen sommigen toch al stilaan te denken aan de kerstboom - en bijhorende lichtjes en kerstballen. Dit al: een gekapte boom is niet per se een aanslag op het milieu, en al zeker niet op je portemonnee. 

In crisistijd besparen we op alles en nog wat, maar duidelijk niet op gezelligheid met eindejaar. Dat blijkt alvast uit een rondvraag van De Inspecteur bij verschillende tuincentra.

“We merken dit jaar een enorme stijging in de verkoop van led-kerstverlichting", zegt Fien Ternest van Floralux, “zowel bij de verlichtingssnoeren als bij de figuren om binnen en buiten te zetten.” De Belg heeft dit jaar dus goed begrepen dat een ledslinger zeven keer zuiniger is dan een snoer met gloeilampje. 

“Bij de versiering merken we dat de klassieke, rode kerst weer helemaal terug is”, zegt Ternest. “Misschien wel omdat we in crisistijd graag teruggrijpen naar vroeger.” En ook de kerstboom zal dit jaar in heel wat huiskamers niet ontbreken. “We hadden het zelf niet verwacht, maar we hebben nu al meer bomen verkocht dan anders”, zegt Peter Van Hulle van Intratuin. “Gezelligheid met eindejaar is blijkbaar een van de laatste zaken waarop mensen willen besparen.”

BEKIJK - "Het zijn schoon boomen", namaak kan klanten in tuincentrum bekoren:

Videospeler inladen...

Maar welke boom moet je nu kiezen?

Voor de portemonnee...

Opvallend dit jaar is de opmars van de kunstkerstboom. Bij Floralux kiest intussen ongeveer 50 procent van de klanten voor een namaakboom. "De gemiddelde klant geeft er bovendien 150 à 250 euro aan uit”, zegt Fien Ternest. “Mensen willen vooral een boom die er realistisch uitziet, de prijs komt pas op de tweede plaats.”

De prijs van een kunstboom ligt trouwens een pak hoger dan vorig jaar. Bij sommige producenten van kunstbomen bedraagt de stijging zelfs 30%. “Dat heeft enerzijds met de materialen te maken, want de prijs van kunststoffen is gestegen”, zegt Peter van Hulle. “Maar vooral het transport vanuit Azië is veel duurder geworden. Een container verschepen kostte vroeger zo’n 2.000 dollar, dit jaar liep dat op tot 15.000 dollar.”

De prijs van kunststoffen is gestegen, maar vooral het transport vanuit Azië is veel duurder geworden

De prijzen variëren sterk: van 30 euro voor een basismodel tot 1.000 euro of meer voor een luxeversie. Waarin zit dan het kwaliteitsverschil? Volgens Fien Ternest bepalen drie zaken de prijs: “De soort kunststof, het aantal takken en het montagegemak van de boom. We merken dat mensen dit jaar niet besparen op kwaliteit."

© Werner Lerooy - portal.belgaimage.be

Voor je portemonnee is een echte kerstboom dit jaar alvast de betere optie. “De prijzen zijn nauwelijks gestegen”, zegt Peter Van Hulle. “Enkel de kosten voor het transport liggen wat hoger, maar die bomen komen hoogstens van enkele honderden kilometers ver. En een brandstoftoeslag van 200 euro voor een vrachtwagen waar 1.000 bomen op liggen, komt neer op amper een paar cent extra per boom.” 

De prijzen voor een echte kerstboom zijn nauwelijks gestegen, enkel de kost voor het transport ligt wat hoger

Wie z'n huiswerk doet voor hij koopt, vindt dit eindejaar al een echte kerstboom van 180 cm voor 15 euro. Kleinere bomen heb je zelfs al vanaf 10 euro. “De populairste boom blijft de Nordmann, omdat die z’n naalden niet verliest”, zeggen de tuincentra in koor. 

En voor de duurzaamheid...

Over de duurzaamheid van kerstbomen is al heel veel gezegd en geschreven. De conclusie? De boom met de minste impact op milieu en klimaat is de boom die je het vaakst kunt hergebruiken. Maakt niet uit of je kiest voor een echte of een kunstboom: hoe meer jaren je hem na elkaar kunt versieren, hoe beter.

“Op dat vlak is een plastic boom wellicht in het voordeel, want die kun je makkelijk 10 jaar of langer gebruiken als je er goed voor zorgt”, zegt Fien Ternest. “Alleen zien we in de praktijk dat de meeste mensen sneller een nieuw exemplaar kopen, omdat de recentere modellen er vaak beter uitzien.”

Een echte boom enkele jaren na elkaar gebruiken, is vaak een uitdaging. “Vooral bij de populaire Nordmann”, zegt Ternest. “Uitgerekend die boom houdt er niet van wanneer je z’n wortels uitgraaft en hem herplant. Daar moet je al flink wat tuinkennis voor hebben.” Toch zijn er in ons land al bedrijven die je boom in januari komen ophalen om hem terug uit te planten in de natuur.  

Ook sommige tuincentra doen moeite om de boskap te compenseren, zegt Peter Van Hulle. “Wij planten een nieuwe boom na het kappen en geven elke klant die een echte boom koopt, een klein sparretje mee om in de tuin te planten. In januari zamelen we de bomen in en hakselen we ze fijn op de parking, zodat we ze kunnen composteren. Alles beter dan bomen te verbranden.”

BEKIJK - Kerstverlichting is mooi en gezellig, maar hoe zwaar voelen we dit in onze portemonnee?

Videospeler inladen...

Meest gelezen