Archieffoto

Ondernemingsrechtbank beslist volgende week over overname Metro-winkels, werknemers uiten ongenoegen aan rechtbank

De Antwerpse ondernemingsrechtbank zal zich begin volgende week uitspreken over de overname van de Metro-groothandels. Het bod van de Nederlandse groothandelsreus Sligro lijkt op dit moment de meeste kans te maken. Op de Makro-winkels kwam slechts één bod, maar dat werd verworpen: meer dan 1.200 werknemers dreigen hun job te verliezen. Zo'n 150 onder hen zijn naar de rechtbank afgezakt om hun ongenoegen te uiten tegen CEO Vincent Nolf, die zelf ook een bod indiende op de Metro-winkels. 

In september kreeg Makro Cash & Carry Belgium van de Antwerpse ondernemingsrechtbank bescherming tegen schuldeisers, tot midden januari. Daarop volgde een procedure om de winkelketen volledig of in delen te verkopen. De groep bestaat uit elf winkels van horecagroothandel Metro en zes vestigingen van supermarktketen Makro. 

Vier kandidaat-overnemers dienden een bod in voor de 11 Metro-groothandels waar op dit moment zo'n 600 mensen werken. Dat bod hebben ze vandaag toegelicht in de ondernemingsrechtbank in Antwerpen. 

Groothandelsreus Sligro in pole position

Het bod van groothandelsreus Sligro lijkt op dit moment de meeste kans te maken. Dat bedraagt 47 miljoen euro (plus de waarde van de stock en het cashgeld in de winkels op de dag van de overdracht). De groothandelsreus wil 10 van de 11 winkels overnemen: ze heeft geen interesse in de Metro-winkel in Antwerpen-Noord omdat ze daar zelf al een winkel heeft. 

Sligro heeft de ambitie om bij een overname 500 van de huidige werknemers in dienst te houden en de werknemers van de Metrowinkel in Antwerpen-Noord zouden voorrang krijgen om elders in de groep aan de slag te blijven. 

Huidige CEO van Makro wordt uitgejouwd aan rechtbank

Ook de CEO van Makro Cash &Carry Belgium Vincent Nolf diende samen met partners van het huidige management een bod in op de Metro-winkels. Dat bod bedraagt 110.000 euro, maar Nolf biedt ook een "tewerkstellingsgarantie": Metro-werknemers zullen hun werkplek kunnen behouden en de eerste drie jaar komen er geen herstructureringen, belooft hij.

De voorzitter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank had vragen bij het bod van Nolf, dat ligt namelijk onder de liquidatiewaarde (het geschatte bedrag waarvoor een bedrijf snel kan worden verkocht in het geval van een faillissement, red.). Ook bij de tewerkstellingsgarantie die Nolf biedt, stelt de rechtbank zich vragen.

BEKIJK - Boze Makro-werknemers zakken af naar ondernemingsrechtbank in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Nolf is ook kop van jut bij de Makro-werknemers. Er werd slechts een bod ingediend voor de Makro-winkels, maar dat werd al verworpen. Meer dan 1.200 werknemers dreigen daardoor hun job te verliezen. Zo'n 150 onder hen zakten af naar de rechtbank en jouwden Nolf uit toen die daar aankwam. De huidige algemeen directeur is verantwoordelijk voor de neergang, klinkt het.

Twee kleinere spelers

Tot slot dienden nog twee kleinere spelers een bod in op Metro-winkels. De West-Vlaamse groep Horeca Totaal biedt 1 miljoen euro (plus 10 procent van de aankoopwaarde van de voorraad) voor de winkel in Luik en het personeel van de Metro-winkel in Middelkerke.

De Limburgse groep Horeca Van Zon biedt op haar beurt 400.000 euro op de Metro-winkel in Evergem, maar de kans bestaat dat dit bod zal gecombineerd worden met het bod van Sligro. Die laatste gaf aan dat ze haar bod op de winkel in Evergem eventueel wil laten vallen, zonder het bod in prijs te verlagen. 

Wat nu?

Voor de overname van de Metro-winkels hebben de rechter en de vakbonden een voorkeur voor het bod van Sligro, maar de zaak wordt momenteel in beraad gehouden. Begin volgende week zal de rechtbank een beslissing nemen.

Bij een eventuele overname van de Metro-winkels rest natuurlijk nog de vraag wat er zal gebeuren met de zes Makro-winkels, waar nog meer dan 1.200 mensen werken. De beslissing daarover komt in de eerste plaats toe aan de huidige eigenaar, het Luxemburgse investeringsfonds Bronze Properties.

BEKIJK - Chris De Nijs licht in "VRT NWS Journaal" toe welke mogelijkheden de eigenaar van de Makro-winkels nog heeft:

Videospeler inladen...

Meest gelezen