Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Nederlaag voor Trump in zaak over geheime overheidsdocumenten: hof van beroep draait aanstelling "special master" terug

Een Amerikaans hof van beroep heeft de aanstelling van een zogenoemde special master in de zaak tegen ex-president Donald Trump over het meenemen van geheime overheidsdocumenten uit het Witte Huis teruggedraaid. De beslissing is een nederlaag voor Trump, het ministerie van Justitie kan nu alle documenten die de FBI in het huis van Trump in beslag had genomen zonder voorbehoud onderzoeken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie opende een onderzoek naar ex-president Donald Trump over het ontvreemden van geheime documenten uit het Witte Huis. Als een president aftreedt, moeten alle overheidsdocumenten aan het Nationaal Archief worden bezorgd. Trump zou echter een hele reeks (geheime) overheidsdocumenten hebben meegenomen naar zijn privéwoning in zijn Mar-a-Lago-resort in Florida.

De FBI nam bij verschillende huiszoekingen tientallen dozen met documenten mee. Zeer tegen de zin van Trump. Die stapte naar de rechtbank met de eis om een special master aan te stellen, een onafhankelijke advocaat die moest onderzoeken welke documenten de FBI precies had meegenomen en welke daarvan door het ministerie onderzocht zouden mogen worden. In september kreeg Trump gelijk van de rechter en werd zo'n advocaat aangesteld.

Daardoor werd het onderzoek van het ministerie van Justitie vertraagd, want de onderzoekers konden niet voortwerken zolang de onafhankelijke advocaat niet klaar was met zijn onderzoek. Maar het ministerie ging in beroep en krijgt nu dus gelijk van een hof van beroep in Atlanta. Dat oordeelde dat de rechter die de special master aanstelde, daar geen recht toe had. Er is geen "juridische vergunning om zich te mengen in een lopend onderzoek", klinkt het.

De uitspraak van het hof van beroep in Atlanta is een nederlaag voor Trump. Het ministerie van Justitie kan nu verdergaan met zijn onderzoek en alle door de FBI in beslag genomen documenten zonder voorbehoud onderzoeken. Trump kan wel nog in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak. Het is nog niet duidelijk of hij dat zal doen.

De voorbije maanden kwamen geregeld details uit het onderzoek naar boven. Bij een eerste huiszoeking in januari in het resort van Trump nam de FBI 15 dozen met documenten mee. Bij een tweede huiszoeking in augustus werden nog eens meer dan 20 dozen meegenomen. Goed voor duizenden documenten, waarbij sommige als topgeheim werden geclassificeerd. 

Eind augustus suggereerde het ministerie van Justitie dat Trump en zijn entourage die documenten niet alleen hadden meegenomen, maar ze mogelijk ook verborgen hielden voor de politie. Zo zou een advocaat van Trump de FBI in juni uitdrukkelijk verboden hebben om in een aantal dozen in een opslagruimte in zijn privéwoning te kijken.  

Begin september bracht de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van anonieme bronnen naar buiten dat de FBI in Trumps resort een document zou hebben gevonden met daarin geheime informatie over een buitenlandse kernmacht. Over welk land het gaat, werd niet vermeld, ook niet of het om een bevriend land of een vijandelijke staat gaat.

Trump zelf beschrijft het hele onderzoek als een onderdeel van de heksenjacht tegen hem. Hij ontkent een misdaad te hebben gepleegd en zegt dat de uit het Witte Huis meegenomen documenten vrijgegeven waren, met andere woorden niet langer geheim waren, en dat ze veilig werden bewaard in zijn huis in Mar-a-Lago.

Volgens Trump wil de overheid voorkomen dat hij in 2024 opnieuw verkozen wordt tot president van de Verenigde Staten. Twee weken geleden stelde Trump zich officieel kandidaat.

Meest gelezen