SCIENCE PHOTO LIBRARY

Wat is RSV? En hoe gevaarlijk is het? 7 vragen en antwoorden nu het virus weer hevig circuleert

Paniek en heel wat vragen bij ouders nu RSV weer in het land is. Verschillende ziekenhuizen trekken aan de alarmbel. Viroloog Steven Van Gucht roept op om op te letten tijdens een bezoek of bijeenkomsten met baby's. Maar wat is RSV eigenlijk? En hoe voorkom je een besmetting? We beantwoorden de meestgestelde vragen.

RSV staat voor respiratoir syncytieel virus. Het is een virus dat in eerste instantie de bovenste luchtwegen, de neus en keel dus, aantast. Het kan ook evolueren tot een infectie van de onderste luchtwegen "Bij volwassenen gaat het gewoonlijk over een banale verkoudheid", zegt kinderpneumoloog Mieke Boon (UZ Leuven) in "VRT NWS Live". "Maar bij kinderen is het een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties. Bij sommige kinderen kan die infectie ernstige symptomen veroorzaken."

"RSV begint vaak als een verkoudheid: een loopneus, wat koorts, niezen en hoesten", zegt Boon. "Maar dat kan overgaan naar een piepende ademhaling en een gebrek aan eetlust."

"De meeste kinderen komen er zonder al te veel problemen van af", zegt Boon. "De meeste kinderen hebben voor hun tweede verjaardag al een besmetting doorstaan. Maar zo'n 2 procent belandt in het ziekenhuis."

"Wel is het zo dat hoe jonger je bent, hoe groter het risico is op ernstige gevolgen. Baby's tot zes à acht weken zijn de meest vatbare groep. Kinderen die niet meer eten of drinken, riskeren uitdroging."

"In de meeste gevallen geneest een kind vanzelf. Het is wel belangrijk dat je de neus zo goed mogelijk probeert te spoelen om die proper en vrij te houden als je merkt dat je kind begint te niezen en hoesten. Je moet er ook goed op toezien dat je kind blijft drinken. Zolang je kind alert is, geen grote inspanning moet doen om te ademen en een eetlust heeft, is er geen reden tot paniek."

"Het is tijd om in actie te treden als het kind minder of niet eet en drinkt, niet meer plast, veel moeite moet doen om adem te halen en niet meer levendig is. Dan moet je naar de dokter."

"RSV is heel besmettelijk", zegt Boon. "Het verspreidt op dezelfde manier als het coronavirus. Via druppels dus, bij hoesten en niezen. De ziekte wordt ook doorgegeven via de handen of besmette oppervlakten."

"Zeker in een gesloten ruimte doet het virus daarom heel snel de ronde. We zien bijvoorbeeld in kinderopvangen heel vaak kleine epidemies waarbij min of meer alle kinderen ziek worden."

Een baby met RSV is besmettelijk vanaf kort voor zijn ziekte tot drie weken na het begin ervan. De besmettelijke periode eindigt in ieder geval bij het klinisch herstel van de baby.

"Zo'n golf zoals we die nu meemaken, is helemaal niet abnormaal", zegt Boon. "Voor corona hadden we altijd rond deze tijd van het jaar een stevige piek. Het virus gaat dan enkele weken heel hevig rond, en verdwijnt dan weer zoals het gekomen is."

"Wat dit jaar volgens mij bijzonder maakt, is dat er nu verschillende virussen rondgaan op hetzelfde moment. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het feit dat heel wat kinderen de laatste twee jaar, tijdens de coronacrisis, minder of niet blootgesteld werden aan de klassieke wintervirussen. Daardoor is de groep gevoeligere kinderen dit jaar dus groter dan andere jaren. Zo zien we wel dat kinderen met onderliggende problemen, zoals long- of spieraandoeningen iets vatbaarder lijken dan vroeger."

"Het is dus inderdaad heel druk in de ziekenhuizen, wat niet bevorderlijk is voor de werkdruk, maar het is zeker niet zo dat alle kinderen hier liggen met RSV."

"Om besmettingen tegen te houden, volg je eigenlijk dezelfde maatregelen als bij het coronavirus", zegt Boon. "Probeer contact met zieke of verkouden mensen te vermijden. Nies en hoest in je elleboog of in een papieren zakdoekje. Was en ontsmet je handen. Vermijd drukke, slecht geventileerde ruimtes als het kan."

BEKIJK - Zijn er ook volwassenen die ziek worden? Mieke Boon beantwoordt onze vragen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen