Joris Herpol

Eerste voedselbos in Merchtem: ‘De buurt zal meegenieten van wat er groeit‘

Tussen Drinkeling en de Kwekelaarstraat in Merchtem komt een nieuw voedselbos. Zo wordt het huidige stuk natuur uitgebreid met 1,6 hectare extra groen. Inwoners en sympathisanten zijn uitgenodigd om mee te komen planten.

Vandaag plant de gemeente Merchtem 1.355 planten en bomen met behulp van vrijwilligers. De actie wordt ondersteund door Natuurpunt Merchtem en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters. De gemeente voorziet warme soep en een drankje.

Ik denk dat er over twee à drie jaren toch al bessen zullen zijn
Maarten Mast (Open VLD), burgemeester Merchtem

Het akkerland tussen het speelbos en de Kwekelaarstraat wordt omgevormd tot een voedselbos. Dit plukbos zal in de eerste jaren nog volop moeten groeien. Nadien kunnen inwoners er bijvoorbeeld hazelnoten of een stuk fruit komen plukken. “De buurt zal mee kunnen genieten van wat er groeit”, zegt Maarten Mast, de burgemeester van Merchtem (Open Vld). “We hopen dat de buurtbewoners het een beetje mee zullen onderhouden, maar ze mogen vooral mee komen oogsten. Ik denk dat er over twee à drie jaren toch al bessen zullen zijn.”

Speelbos en bloemenweides

Het voedselbos maakt deel uit van een groter project. In de open plekken komen bloemenweides. Hier groeien meerjarige planten zoals gewone margriet en wilde peen. 

Er is ook een speelbos met natuurlijke speelelementen en een totem van lokaal hout. Kinderen kunnen er ravotten, kampen bouwen en de natuur ontdekken. Er komt ook een uitkijktoren zodat iedereen het landschap kan bewonderen. De poel wordt verder opgeknapt. Een vlonderpad langs het water geeft iedereen de kans om het leven in de poel van dichtbij te bestuderen. 

Joris Herpol

Een groene Vlaamse rand

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Overheid geven zo’n 128.000 euro subsidies aan het totale project in Merchtem, waar dit Voedselbos deel van uitmaakt. 

“We hebben de ambitie om Vlaamse rand te vergroenen”, vertelt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). “We willen niet gewoon ons groene karakter behouden, we willen 200.000 extra bomen en groen aanplanten in de Vlaamse Rand.”

 “Het is een bos ten dienste van de lokale gemeenschap, iedereen gaat hier binnenkort voedsel mogen plukken. Een mooi, gemeenschappelijk project”, besluit Weyts.

Joris Herpol

Meest gelezen