Frederik Thoelen

Dassenzoektocht in Haspengouw om te kijken of hun burchten nog bewoond zijn

De Limburgse dassenwerkgroep van LIKONA (Limburgse Koepel voor Natuuronderzoek) heeft een dassenzoektocht gehouden in de regio Haspengouw. Daarbij werden bekende burchten door vrijwilligers onderzocht, om te kijken of ze nog bewoond zijn.

De Limburgse dassenwerkgroep probeert een overzicht van de dassenpopulatie in de provincie te krijgen, en heeft daarom een dassenzoektocht georganiseerd, waaraan iedereen kon deelnemen. Voorkennis was geen vereiste. De zoektocht heeft dan ook een gevarieerd publiek aangetrokken. “De meeste mensen hadden wel al wat ervaring met dassen, maar nog geen ervaring met het inventariseren van dassenburchten” zegt bioloog Frederik Thoelen.

Verspreid over Limburg zijn er zo’n 500 dassenburchten, waarvan er 350 in Haspengouw liggen. “Maar toch zijn het nog heel erg zeldzame dieren”, zegt Thoelen. Daarom is deze zoektocht ook belangrijk. “We willen goed in de gaten houden hoe de uitbreiding van die populatie verloopt. We vinden elk jaar nieuwe burchten, maar hoe snel gaat de uitbreiding?”

Resultaten

Jos Reekmans, voorzitter van de dassenwerkgroep, heeft zicht op de resultaten van de zoektocht. “We hebben een 15-tal mensen met stafkaarten naar bekende dassenburchten gestuurd, en 75% van de bezochte burchten is nog steeds bewoond. Dat is een goed teken voor de dassen in Limburg.”

Als je deel wil nemen aan een zoektocht van de Limburgse dassenwerkgroep, kan je hen altijd bereiken via dassenwerkgroeplikona@gmail.com. Beeldmateriaal van de dassen vind je hier.

De dassen doen het dus goed in Limburg. Maar hoe herken je zo’n dassenburcht? We vroegen het aan bioloog Frederik Thoelen.

  • Een dassenburcht is heel groot, met veel kamers en gangen. Er ligt dus altijd een grote hoop aarde voor.
  • Er liggen heel veel wissels rond dassenburchten. Dat zijn uitgesleten paadjes die de dieren elke dag gebruiken.
  • Een das neemt nooit eten mee naar zijn burcht, in tegenstelling tot een vos. Voor vossenburchten vind je dus vaak vleesresten en pluimen, bij dassen niet.
  • Een das is een plomp dier. Ze zijn breder dan ze hoog zijn, en zo zijn hun tunnels ook. Bij een vos is dat dikwijls anders. Maar let op: een vos kan ook gewoon een oude dassenburcht in gebruik nemen.
Frederik Thoelen
Frederik Thoelen

Meest gelezen