Overnemer gezocht voor Suske en Wiske Museum in Kalmthout

Het Antwerpse provinciebestuur zoekt een overnemer voor het Suske en Wiske museum in Kalmthout. Dat is ondergebracht in de voormalige villa van bedenker en tekenaar Willy Vandersteen. Eerst was het enkel bedoeld voor scholen, later kwamen er ook families, groepen en bedrijven naar het museum. Het provinciebestuur wil zich naar eigen zeggen concentreren op zijn kerntaken en daar hoort het museum volgens hen niet bij. 

Het Suske en Wiske museum in Kalmthout staat over te nemen. Het Antwerpse provinciebestuur stopt ermee. Als er geen overnemer wordt gevonden, sluit het op 1 januari 2025. Het museum vierde het voorbije weekend nog zijn 25e verjaardag. Het museum is ondergebracht in de voormalige villa van bedenker en tekenaar Willy Vandersteen. Aanvankelijk was het enkel bedoeld voor scholen, later richtte het museum zich ook naar families, groepen en bedrijven. Het is een "doe-museum" met opdrachten voor kinderen. Het is opgebouwd rond de personages van de stripreeks en de bekendste verhalen eruit.

Eerste gesprekken over overname lopen al

Het provinciebestuur wil zich naar eigen zeggen concentreren op zijn kerntaken en daar hoort het museum niet bij. "We zetten de werking door tot 1 januari 2025 en intussen zoeken we een overnemer", laat gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) weten via zijn woordvoerder aan Belga weten. "De eerste gesprekken daarover lopen al." De beslissing over het Suske & Wiske Museum is een onderdeel van de bijsturing van de provinciale meerjarenplanning, onder meer naar aanleiding van de energiecrisis.

De partij Groen heeft intussen gereageerd op de beslissing van het provinciebestuur. “Wat een domme beslissing vanuit de provinciale ivoren toren, volgens het alombekende N-VA-mantra: besparen of uitbesteden om er winst op te maken", zegt provincieraadslid Ilse Van Dienderen. "Moet educatie opbrengen? Krijgen we binnenkort een Studio 100-pretpark in Kalmthout?”. Monique Aerts van Groen Kalmthout vult aan: “Wat een nodeloze onduidelijkheid voor het personeel en bezoekers van het museum. Net na het vieren van hun 25e verjaardag. Dit is een vaste stop voor zoveel scholen en jonge gezinnen in de wijde omgeving. Gaat men hen echt tot 2025 in het ongewisse laten?”.

Meest gelezen