Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland: "Wij zullen prijsplafond G7 voor Russische olie niet aanvaarden"

Rusland zal het prijsplafond voor Russische olie niet aanvaarden. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin vandaag gezegd. Gisteren hebben de G7 - de 7 rijkste industrielanden - en Australië een akkoord bereikt om de prijs van Russische olie te plafonneren op 60 dollar per vat. Intussen zou Oekraïne minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen zijn doordat het gewas werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.

De G7-landen, de Eu-lidstaten en Australië willen Rusland ertoe dwingen om zijn olie aan derde landen te verkopen aan een maximumprijs van 60 dollar per vat. Concreet zullen bedrijven vanaf maandag geen diensten meer mogen leveren die het vervoer mogelijk maken van Russische olie die wordt verkocht aan meer dan 60 dollar per vat. 

"Wij zullen dit plafond niet aanvaarden", benadrukte Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. Hij zei dat Rusland zich al had voorbereid op het prijsplafond en dat het de beslissing nog verder aan het analyseren is. Die verdere analyse zal snel gebeuren, voegde hij eraan toe en dan zal duidelijk worden hoe Rusland hier op zal reageren. 

Volgens Oekraïne zal het prijsplafond de Russische economie "vernietigen". Volgens Andri Jermak, stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, is het echter noodzakelijk om de maximumprijs verder te verlagen tot 30 dollar per vat, "om de economie van de Russische vijand nog sneller te vernietigen".

Vanaf maandag wordt ook een Europees embargo op de import van Russische olie via de zee van kracht. De westerse landen kunnen impact hebben op de Russische olieleveringen aan derde landen als India en China omdat ze belangrijke omkaderende diensten in handen hebben. Momenteel leveren de G7-landen bijvoorbeeld de verzekeringsdiensten voor 90 procent van de wereldwijde vracht. De EU is ook een belangrijke speler in het maritieme vrachtvervoer. 

Om in te spelen op ontwikkelingen op de markt zal het prijsplafond elke twee maand tegen het licht worden gehouden. De prijs van Russische olie zoals opgegeven door het Internationale Energieagentschap (IEA) zal als referentie gebruikt worden. Het plafond moet steeds minstens 5 procent onder die referentieprijs blijven. 

Rusland oogst "voor miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne"

Oekraïne is intussen minstens één miljard dollar aan inkomsten uit tarwe misgelopen doordat de tarwe werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van de ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft, gericht op voedselzekerheid en landbouw.

Het NASA-programma gebruikt een speciale techniek die veranderingen in textuur en kleur detecteert op satellietbeelden om in kaart te brengen waar gewassen zijn geoogst of niet. Volgens NASA Harvest is bijna 6 miljoen ton tarwe geoogst in gebieden die niet onder Oekraïense controle staan. Ongeveer 88 % van de in bezette gebieden geplante wintergewassen werd geoogst. 

Het onderzoek roept de vraag op wat er met die gewassen gebeurt. Russische schepen hebben het graan mogelijk geëxporteerd naar landen als Libië en Iran. Maar het is moeilijk in te schatten om welke hoeveelheden het gaat omdat de herkomst van de ladingen niet duidelijk is. Rusland ontkent intussen dat het graan heeft gestolen.

De hoogste aanklager in Zwitserland, een belangrijk handelscentrum voor grondstoffen, waarschuwde eerder dat de verkoop van geroofde grondstoffen een oorlogsmisdaad kan zijn. HarvEast, een Oekraïense teler van graan, liet ook al weten dat alle wintergewassen die in de Donetsk-regio zijn geplant, deze zomer door de bezettingstroepen zijn weggehaald. "Dit jaar gaf wintertarwe in de regio een zeer hoge opbrengst dankzij gunstige weersomstandigheden", aldus HarvEast. "Alles wat op onze velden werd geoogst, is gestolen en uit Oekraïne geëxporteerd."

Meest gelezen