Startschot voor aanplanting van 8,5 hectare extra bos in Beerzel

Natuurpunt organiseert vandaag de start van een grote bosaanplant in Beerzel, deelgemeente van Putte. Er komt 8,5 hectare bos bij in Beerzelbroek. Het moet een nieuwe, aangename wandelplek worden.

In Beerzel, bij Putte, steken vandaag heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen en de schop in de grond voor het aanplanten van een nieuw stuk bos. Het gaat om 8,5 hectare in Beerzelbroek. Tegen eind 2024 moet de aanleg klaar zijn. “Samen met de bestaande Krankebossen komt dit neer op meer dan 12 hectare bos. Het eerste jaar planten we alvast zo'n 4.500 bomen aan", zegt Lucien Verschoren, de voorzitter van De Putter, de plaatselijke afdeling van Natuurpunt.

Een bos zien groeien, is ook mooi om naar te kijken
Lucien Verschoren, Natuurpunt

Ondanks de gure wind is er veel volk om mee te helpen vandaag. "Als het hele bos is aangeplant, zit er misschien een erkenning als natuurreservaat in. Het zorgt voor een beter klimaat en een betere biodiversiteit. Een bos dat af is, is knap maar een bos zien opgroeien, is ook mooi om naar te kijken."

Net zoals het Schopbos in Grasheide wordt dit bos publiek toegankelijk. “Zo komt er weer een aangename plek voor wandelaars bij in onze gemeente”, zegt burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester). “De aanplanting zorgt er ook voor dat we onze doelstellingen voor het Bomencharter nog sterker kunnen verbeteren”, vult schepen van Leefmilieu Jeroen De Cuyper (N-VA) aan.

Opa Luc en kleinzoon Vince doen mee aan de bosplantactie. "Wij vinden het fantastisch dat het kleine bos dat hier was, wordt uitgebreid. Het wordt nu drie keer zo groot om te wandelen en dat is geweldig. Er kunnen dan ook meer dieren in het bos wonen." Ook Leen draagt haar boompje bij. "Er is vaak kritiek op het milieu. Dit stuk natuur ligt in mijn achtertuin dus ik kon het niet laten liggen om hier te komen helpen. Ik denk dat de gemeente goed bezig is, maar alle beetjes helpen."

Het aanplanten van het nieuwe bos in Beerzel zal gebeuren in drie fasen. Eind 2024 zou de bebossing volledig gerealiseerd moeten zijn. Dan is het nog enkele jaren wachten vooraleer er een volwaardig bos verrijst. Maar in het voorjaar zal je er al bloemen en bladeren zien.

Meest gelezen