AFP or licensors

Verenigde Staten onthullen eerste nieuwe strategische bommenwerper sinds Koude Oorlog: "Ongekend bereik en bijna niet te detecteren"

De Verenigde Staten hebben hun nieuwe strategische bommenwerper onthuld: de B-21 "Raider". Het vliegtuig kan onbemand vliegen en is niet alleen uitgerust met conventionele wapens, maar kan ook nucleaire aanvallen op lange afstand uitvoeren. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie zullen zelfs de meest geavanceerde luchtverdedigingssystemen moeite hebben om het toestel te detecteren. De Amerikaanse luchtmacht bestelde al 100 toestellen.

De fabrikant van de bommenwerper, Northrop Grumman, presenteerde het vliegtuig in Palmdale in Californië. Onder begeleiding van dramatische muziek werd de nieuwe hoogtechnologische bommenwerper onthuld. 

BEKIJK - De voorstelling van de gloednieuwe B-21 Raider-bommenwerper:

De B-21 Raider is de eerste nieuwe Amerikaanse strategische bommenwerper in meer dan drie decennia tijd. Het Amerikaanse leger wil niet te veel informatie vrijgeven over de capaciteiten van de B-21 en dus blijven de meeste technische kenmerken van het toestel voorlopig geheim. 

Het nieuwe model moet wel aanzienlijke vooruitgang bieden ten opzichte van de bestaande vloot bommenwerpers. Op dit moment bestaat die vloot uit B-1, B-2 en B-52 bommenwerpers, maar die worden al gebruikt sinds de Koude Oorlog.

De bijnaam "Raider" is geïnspireerd op de aanval onder leiding van kolonel James Doolittle op Tokio in 1942. Dat was de eerste Amerikaanse aanval op Japanse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog en was een vergelding voor de aanval van de Japanse luchtmacht op de Pearl Harbor-basis in Hawaï een jaar eerder.

650 miljoen euro

Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie, lichtte tijdens de presentatie een klein tipje van de sluier over de bommenwerper. "De B-21 Raider heeft een bereik dat geen enkele andere lange-afstandsbommenwerper kan evenaren en zelfs de meest geavanceerde luchtverdedigingssystemen zullen moeite hebben om het toestel te detecteren," vertelde hij. 

Austin verzekerde ook dat het een van de duurzaamste bommenwerpers is die ooit zijn gemaakt. De Amerikaanse luchtmacht kocht alvast 100 toestellen voor een bedrag van meer dan 650 miljoen euro per stuk. De eerste vlucht van een B-21 is gepland voor 2023.

Illustratie

Lange afstandsraketten

"De bommenwerper is ontworpen om te evolueren", voegde Amy Nelson, deskundige bij denktank Brookings Institution, eraan toe. "Zijn open architectuur maakt het mogelijk om software te installeren die de prestaties van het toestel kan verbeteren. Op die manier zal het vliegtuig niet snel verouderd raken." 

Ook wapens die misschien zelfs nog niet uitgevonden zijn, zouden door die open architectuur kunnen toegevoegd worden aan het toestel. Op dit moment kan het vliegtuig al verschillende soorten aanvallen uitvoeren: het kan met conventionele wapens aanvallen, maar kan ook lange- en korteafstandsraketten lanceren.

De hypermoderne bommenwerper kan ook onbemand vliegen, een kenmerk dat niet werd genoemd tijdens de presentatie in Palmdale. Een woordvoerster van de luchtmacht bevestigde aan het persagentschap AFP dat het vliegtuig inderdaad "die mogelijkheid heeft".

Meest gelezen