Cruiseschip Viking Polaris in Ushuaia op 1 december 2022
AFP or licensors

Amerikaanse vrouw komt om nadat cruiseschip verrast wordt door "monstergolf"

Een Amerikaanse vrouw is omgekomen tijdens een cruise in Latijns-Amerika nadat het cruiseschip Viking Polaris getroffen werd door een "monstergolf". Vier andere passagiers raakten gewond. Monstergolven zijn significant veel hoger dan andere golven in de omgeving en werden lang beschouwd als zeemansverhalen, maar ondertussen is er wetenschappelijk bewijs van het gevaarlijke fenomeen.

Een 62-jarige vrouw is begin deze week omgekomen op het cruiseschip Viking Polaris dat op dat moment onderweg was naar de haven van Ushuaia in Argentinië. Vier andere passagiers raakten gewond. Volgens de Noorse uitbater Viking Cruises, werd het cruiseschip verrast door een "monstergolf". 

Een monstergolf - in het Engels ook wel "rogue wave" genoemd - is een golf die uit het niets opdoemt en significant veel hoger is dan de golven in de omgeving. Tot aan het einde van de twintigste eeuw was er geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van dergelijke golven en ze werden afgedaan als zeemansverhalen, maar ondertussen is dat bewijs er wel. 

"Het is met grote droefheid dat we moeten melden dat een gast is overleden na het monstergolfincident," zegt Viking Cruises in een verklaring. "We hebben de familie van de gast op de hoogte gebracht en ons diepste medeleven gedeeld." De vrouw zou omgekomen zijn nadat ze geraakt werd door rondvliegende scherven van glaspartijen die braken tijdens de storm.

Het schip liep beperkte schade op en kwam de volgende dag aan in Ushuaia, waar een onderzoek werd opgestart naar wat er precies gebeurd is. De volgende cruise van het schip, die morgen zou starten, werd geannuleerd.

Meest gelezen