Radio2

Belgische professionele hengelvissers krijgen eindelijk erkenning, goed nieuws voor vismijn van Nieuwpoort 

Belgische professionele hengelvissers hebben eindelijk hun erkenning beet. Door een gebrek aan een wettelijk kader, werkte de sector tot nu toe onder Nederlandse vlag, waardoor ze de helft van hun vangst in Nederlandse vismijnen moesten aanbieden. Met de nieuwe bepalingen zullen deze schepen onder Belgische vlag kunnen varen en hun vangst aan Belgische vismijnen aanbieden. Dat is vooral voor de vismijn van Nieuwpoort goed nieuws. 

Professionele hengelvissers varen in kleine boten en gebruiken enkel hengelsnoeren en handlijnen, voornamelijk om zeebaars te vangen. Volgens de huidige wetgeving konden ze geen officiële professionele vissers zijn onder Belgische vlag, en daarom varen veel hengelvissers in Belgische wateren noodgedwongen onder de Nederlandse vlag. De hengelvissers zijn nochtans vooral actief vanuit de haven van Nieuwpoort. De ongeveer 30 vaartuigen die de sector rijk is, vragen al lang een oplossing.

Die oplossing is er nu. Vrijdag werd het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD): "Het is absurd dat de hengelvissers verplicht waren om onder Nederlandse vlag te varen en daardoor de helft van hun vangst aan Nederlandse vismijnen moesten aanbieden. Het KB komt de Nieuwpoortse vismijn en de sector ten goede." De meeste professionele hengelvissers vertrekken vanuit de haven van Nieuwpoort, dus het Besluit is ook voor de Nieuwpoortse vismijn goed nieuws.

De boten van de hengelvissers in Nieuwpoort
Radio2

De schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V) is tevreden met de nieuwe erkenning. Toch zal het nog even duren vooraleer de Belgische Hengelvissers hun volledige vangst in ons land kunnen verkopen. "Er moeten nog een aantal andere wettelijke voorwaarden vervuld zijn. Zo moet de visvergunning nog aangepast worden en moeten we natuurlijk ook met Nederland overeenkomen om de boten naar ons land te kunnen vervlaggen", zegt Vandecasteele.

Meest gelezen