Feestjaar 100 jaar charbonnage in Eisden (Maasmechelen) afgesloten met fotoboek en gedicht dichter des vaderlands

Het feestjaar 100 jaar charbonnage in Eisden is afgesloten met de onthulling van een fotoboek en een gedicht over mijnvrouwen van de hand van de dichter des vaderlands, Mustafa Kör. Het feestjaar vindt plaats omdat 100 jaar geleden de eerste steenkool in Eisden werd opgehaald en verkocht.

Het fotoboek “100 jaar Eisden Charbonnage”, met 200 zwart-wit foto’s van de mijn, is vandaag samen met een gedicht van Mustafa Kör voorgesteld om te vieren dat 100 jaar geleden de eerste steenkool in de mijn van Eisden werd opgehaald en verkocht.

En dat is niet toevallig op Sint-Barbara gebeurd. “We willen op Sint-Barbara de mijnwerkers samenbrengen, en ook de overleden en verongelukte mijnwerkers herdenken”, zegt Ludo Coenen, secretaris van Tuinwijk 2020, organisator van het feestjaar. “En dat is ook de bedoeling van ons initiatief: de herinnering van de mijn levendig houden.”

Duizenden foto's

Het was een hele klus om uiteindelijk tot 200 foto’s te komen. “We zijn door duizenden foto’s moeten gaan om tot deze selectie te komen”, vertelt Coenen. “We hebben geprobeerd een zo representatief mogelijk beeld te geven van het mijnwerk en de mijn zelf.”

Ook voor dichter des vaderlands Mustafa Kör was de kans om een mijngedicht te maken speciaal. “Want ik ben zelf een mijnwerkerszoon”, zegt hij. Zijn gedicht is niet zomaar een mijnwerkersgedicht. “Ik heb een gedicht gemaakt over mijnwerkersvrouwen, want zij worden altijd vergeten. Toch spelen zij een grote rol in het mijnwerkersverleden.”

Meer info over het fotoboek vind je op de website van Eisden Tuinwijk.

Meest gelezen