Nicole en Hugo, beeld uit de videoclip van "Goeiemorgen, morgen"

"Goeiemorgen, morgen": waarom hit van Nicole en Hugo nu viraal gaat in Oekraïne als muzikale middenvinger tegen Rusland

"Goeiemorgen, morgen", de hit van Nicole en Hugo, is aan een nieuw leven begonnen. Niet zoals je, na het overlijden van Nicole een maand geleden, zou verwachten in ons land... maar in Oekraïne. Het lied gaat er momenteel viraal dankzij TikTok omdat de Oekraïners in "goeiemorgen" iets helemaal anders horen dan wij. Het is hun manier om te protesteren tegen Rusland.  

Maar eerst gaan we even een halve eeuw terug in de tijd. Nicole en Hugo zouden in 1971 met "Goeiemorgen, morgen" ons land vertegenwoordigen op het Songfestival. Vlak voor hun vertrek krijgt Nicole Josy geelzucht en het duo kan daardoor in extremis niet naar het Songfestival. Ze worden vervangen door Lily Castel en Jacques Raymond. Het lied krijgt niet veel punten en het duo strandt op de 14e plaats. Ondanks die tegenslag groeit "Goeiemorgen, morgen" uit tot een echte klassieker in Vlaanderen. 

51 jaar later wordt het lied nu nieuw leven ingeblazen, niet in Vlaanderen deze keer, maar via TikTok-video's in Oekraïne, waar de Russen eind februari binnenvielen. Hoe komt het dat zo'n positief en optimistisch lied het daar in oorlogstijden zo goed doet? Kysia Hekster, de correspondente van de Nederlandse openbare omroep NOS in Oekraïne, zocht het uit en vond de opmerkelijke verklaring. 

BEKIJK - Oekraïeners zingen massaal "Goeiemorgen, morgen" op TikTok, bekijk hier waarom:

Videospeler inladen...

"Mijn vriendin zingt het elke dag", zegt een man die ze spreekt in de hoofdstad van Oekraïne. De verklaring voor de plotse populariteit blijkt voor ons even opvallend als simpel. "Goeiemorgen klinkt hier eigenlijk als een vies woord." Voor de Oekraïners betekent "goei" (хуй /choej) immers zoiets als "fuck, lul, klote, kut", kortom: een veelzijdig en vaak gebruikt vloek- en scheldwoord. 

Als we wakker worden en er is geen stroom, geen water en we kunnen niet douchen, dan maken we er grapjes over en proberen we positief te blijven

Het is momenteel al erg koud in Oekraïne en op verschillende plaatsen ligt er sneeuw. De Oekraïners gebruiken het lied dan ook om op een relativerende manier te reageren op de stroomonderbrekingen waar ze als gevolg van de aanhoudende Russische beschietingen van hun energie-infrastructuur bijna elke dag hinder van ondervinden.

Hun "Goeiemorgen, morgen" is dus niet zo onschuldig als de tekst van de Vlaamse hit doet vermoeden, maar wel een ironisch opgestoken middenvinger naar de situatie in hun land. Op de TikTok-video's zien we onder anderen mensen die in het donker met een kaars rondlopen terwijl we "Goeiemorgen, morgen" horen. 

Een man legt het als volgt uit aan NOS: "Als we wakker worden en er is geen stroom, geen water en we kunnen niet douchen, dan maken we er grapjes over en proberen we positief te blijven." De Vlaamse klassieker als nieuw rebels en toch ook hoopvol lijflied voor de getroffen Oekraïense bevolking dus. 

BEKIJK - De Russen zijn weg, maar sneeuw en winterkou maken het leven nog lastiger in dit dorp in de buurt van Kiev:

Videospeler inladen...

Meest gelezen