Links op de foto: de St Edward's Crown is het pronkstuk van de kroonjuwelen die tentoongesteld worden in de Tower of London.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Kroon die Britse koning Charles zal dragen tijdens kroning verlaat in het grootste geheim Tower of London om aangepast te worden

De St Edwards Crown, de kroon die de Britse koning Charles zal dragen tijdens zijn kroning, heeft de Tower of London verlaten. De kroon wordt aangepast, zodat hij de nieuwe koning perfect zal passen tijdens de ceremonie op 6 mei. Waar de kroon zich nu bevindt, is een geheim. 

Wie de komende tijd de Britse kroonjuwelen in Londen gaat bezoeken, zal het zonder het pronkstuk moeten doen, de St Edward's Crown. Die kroon is in het grootste geheim weggehaald en naar een plek gebracht waar hij zal aangepast worden voor de kroningsceremonie van koning Charles III. De kroning van de nieuwe koning zal plaatsvinden op 6 mei in Westminster Abbey, acht maanden na het overlijden van zijn moeder, Queen Elizabeth.

Koningin Elizabeth met de St Edward's Crown tijdens haar kroning in 1953
AP1972

Een versie van de St Edward's Crown wordt al sinds de 13e eeuw gedragen door Engelse en Britse vorsten tijden hun kroning. De huidige versie werd gemaakt in 1661 voor koning Charles II en verving de middeleeuwse kroon die gesmolten werd na de executie van zijn vader, Charles I, in 1649. Sindsdien droegen alle vorsten deze kroon tijdens hun kroning, behalve Victoria en Edward VII. Zij droegen de lichtere Imperial State Crown (Keizerlijke Staatskroon). 

De St Edward's Kroon is genoemd naar Eduard de Belijder, koning van Engeland van 1042 tot 1066. Hij werd heilig verklaard in 1161. De huidige kroon is van massief goud, gevoerd met fluweel en hermelijn en bezet met 444 edelstenen, zoals toermalijnen, witte en gele topazen, robijnen, amethisten, saffieren en aquamarijnen. Hij weegt meer dan 2 kilogram. Door zijn gewicht wordt hij zelden gedragen door de Britse vorsten, behalve op het moment van de kroning.

De kroon is geen privébezit van de vorst, maar van de Britse kroon. Hij wordt tentoongesteld met de andere kroonjuwelen in de Tower of Londen. Afbeeldingen van de kroon vind je terug op postzegels, munten, uniformen en onderscheidingen. Hij staat symbool voor de Britse koninklijke macht. 

De St Edward's Crown

Meest gelezen