Ouderlijk huis van Iraanse klimster zonder hoofddoek Elnaz Rekabi ligt in puin

Het ouderlijke huis van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi is vernield. Dat meldt het Iraanse oppositiekanaal Iran Wire. Rekabi haalde in oktober het wereldnieuws omdat ze in de finale van een klimkampioenschap in Zuid-Korea geen hoofddoek droeg, wat verplicht is voor Iraanse atletes. Haar actie werd gezien als steun aan de demonstranten in Iran die al wekenlang protesteren tegen het religieuze regime.

Op de video van Iran Wire is een op zijn minst gedeeltelijk vernield huis te zien. Tussen het puin liggen medailles. Ook de broer van Rekabi, Davood, komt in beeld, terwijl hij al huilend de ruïne toont. Hij is ook een klimmer die heel wat medailles heeft gehaald. 

Het is onmogelijk om te achterhalen wat er precies gebeurd is met het huis. Volgens de oppositie is het vernield door het Iraanse regime als wraak op de familie Rekabi. Het semi-officiële persbureau Tasnim geeft als verklaring dat de familie niet de juiste vergunning had. Volgens dat laatste persbureau dateren de beelden ook van voor het kampioenschap in Zuid-Korea. 

Op 16 oktober nam Elnaz Rekabi deel aan de Aziatische kampioenschappen in Seoel. Ze haalde de vierde plaats bij het klimmen. Tijdens de wedstrijd droeg ze geen hoofddoek, wat verplicht is voor Iraanse atletes. Drie dagen later liet ze via een Instagrampost weten dat ze onbewust haar hoofddoek vergeten was. "Ik zat in een wachtkamer voor vrouwen. Ik was zo bezig met mijn schoenen en mijn materiaal, dat ik mijn hidjab vergat, toen ik onverwacht snel opgeroepen werd om te gaan klimmen." 

Volgens BBC zou ze tot die verklaring gedwongen zijn. Het Iraanse regime zou ermee gedreigd hebben achter het huis van haar familie aan te gaan, als ze die verklaring niet zou afleggen. Toen ze na het Aziatische kampioenschap aankwam op de luchthaven van Teheran werd ze onthaald als een heldin. 

Bekijk hier de beelden van het vernielde huis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen