Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Bijna 2.000 mensen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting op Indonesische eiland Java

Na de uitbarsting van vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java zijn ongeveer 2.000 mensen geëvacueerd. Een jaar geleden vielen nog meer dan 50 doden door een uitbarsting van dezelfde vulkaan.

De inwoners van dorpen die aan de vulkaan liggen sloegen op de vlucht nadat de vulkaan een aswolk van 1,5 kilometer had uitgespuwd. Bijna 2.000 mensen werden tot nu toe geëvacueerd. 

De reddingsdiensten maken melding van "brandende lawines" van de brokken lava die bij de uitbarsting zijn losgekomen.

Er zijn voorlopig nog geen slachtoffers of schade gemeld, maar de autoriteiten hebben wel gevraagd om op zeker 8 kilometer van de krater te blijven.

Er zijn opvangplaatsen opgezet om ontheemde personen op te vangen en de autoriteiten hebben maskers uitgedeeld aan de omwonenden. Na de uitbarsting werd het internet onderbroken en waren er problemen met het mobiele telefoonnetwerk, merkte een journalist ter plaatse. 

Exact een jaar geleden, op 4 december 2021, barstte de 3.676 meter hoge Semeru-vulkaan al eens uit. Toen vielen er 51 doden en moesten duizenden mensen hun woningen ontvluchten. Nog maar twee weken geleden stierven bij een aardbeving op het eiland meer dan 300 mensen.

Indonesië telt 130 actieve vulkanen.

BEKIJK - Beelden van de enorme rookpluim boven de vulkaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen