10 nieuwe slimme camera’s moeten de veiligheid in Bilzen vergroten

In Bilzen worden 10 extra nieuwe slimme beveiligingscamera’s geplaatst.  Daarmee komt het totale aantal op 29.  “De bedoeling is niet alleen de veiligheid, maar ook de levenskwaliteit van de inwoners te verhogen”, klinkt het bij het stadsbestuur.

De tien extra camera's moeten vooral de veiligheid verhogen. “De toestellen zullen een belangrijke rol spelen bij de preventie van kleine vormen van overlast en diefstal, het in kaart brengen van vluchtroutes bij mogelijke misdaden en het lokaliseren van vermiste personen”, zegt burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen). “Dankzij de uitgebreide mogelijkheden kunnen ze ook worden gebruikt voor het tellen van voetgangers, fietsers of auto’s. Dat is handig bij evenementen, omleidingen of verkeersstudies. De privacy is altijd gegarandeerd. Alleen de politie heeft toegang tot het beeldmateriaal.”

De stad Bilzen plaatst de camera's via s-Lim. Dat is een Limburgse coöperatieve die tot doel heeft om Limburg te laten ontwikkelen tot een slimme regio. "Softwaretoepassingen en IT-infrastructuur helpen het welzijn, de welvaart en levenskwaliteit van de Bilzenaren te verbeteren", zegt schepen van ICT Guy Sillen (Trots op Bilzen). "Door het beheer van onze camera’s te centraliseren kunnen we ze efficiënter inzetten." 

Locaties

De locaties van de 10 extra beveiligingscamera’s werden vastgelegd in samenspraak met de politie. In het centrum komen drie camera’s in de omgeving van het station, één op het Jazz Bilzenplein in de buurt van de fietsenstalling en eentje in de Kloosterstraat. Daarnaast worden er twee camera’s geplaatst in Munsterbilzen, en drie in Schoonbeek.

Meest gelezen