Dirk Vanderhoydonks (schepen Armoede Lommel), Paula De Weerdt (coördinator Compagnie & Co) en Rafael Janssen (ervaringsdeskundige)

Onmoetingscentrum in Lommel is een van de zeven nieuwe erkende armoedeverenigingen

Compagnie & Co in Lommel is een van de zeven nieuwe erkende armoedeverenigingen in Vlaanderen. Het ontmoetingscentrum krijgt een subsidie van 50.000 euro van Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V) en kan nu een extra werkkracht aanwerven. Maar de medewerkers zijn vooral blij met de erkenning. "Wij zijn er om mensen in armoede een stem te geven", zegt coördinator Paula De Weerdt.

Zeven organisaties die mensen in armoede een stem willen geven, hebben een erkenning als armoedevereniging gekregen van minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V). Het ontmoetingscentrum voor mensen in armoede Compagnie & Co in Lommel is eentje daarvan. Het bestaat net vijf jaar en zal een subsidie van 50.000 euro krijgen. "Wij zijn heel blij met die subsidie", vertelt Paula De Weerdt, coördinator bij Compagnie & Co. "Ik was tot nu toe de enige halftijdse werkkracht en nu kunnen we iemand extra aanwerven. Dat is een hele versterking in onze werking." De erkenning als armoedevereniging doet ook deugd, zegt de coördinator. "Dit is een teken dat wij goed bezig zijn en voldoen aan alle criteria die horen bij zo'n erkenning."

Wij zijn er om mensen in armoede een stem te geven

Paula De Weerdt, coördinator Compagnie & Co Lommel

Maar wat doet Compagnie & Co nu exact? "Wij zijn er om mensen in armoede een stem te geven", legt De Weerdt uit. "Al onze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen en krijgen hier de kans om hun stem te laten horen. Ze nemen mee beslissingen en krijgen vormingen over verschillende facetten die met de werking te maken hebben." Mensen die langskomen bij Compagnie & Co kunnen er iets eten, maar ze kunnen er ook terecht voor een babbeltje, allerlei activiteiten en zelfs reizen. "We proberen echt rekening te houden met wat de mensen willen doen", vertelt de coördinator.

Rechterhand

Rafael Janssen is de nieuwe werkkracht die dankzij de subsidie aangeworven is. Hij is afgestudeerd als ervaringsdeskundige van armoede en sociale uitsluiting. Hij begeleidt mensen in armoede individueel en geeft ook vormingen over kansarmoede. Tijdens zijn stage kwam hij bij Compagnie & Co terecht en zo is hij doorgegroeid tot rechterhand van Paula De Weerdt. "Het is voor mij heel waardevol om als ervaringsdeskundige in een armoedevereniging terecht te komen om zo het team te versterken en te vechten voor de belangen van de mensen", zegt hij.

Eenzaamheid

Dat zo'n armoedevereniging meer dan nodig is, benadrukken zowel De Weerdt als Janssen. Ze merken dan ook dat er almaar meer mensen langskomen, mede door de huidige energiecrisis. "Ze komen naar hier door de hogere kostprijs van de energie, maar ook doordat ze minder geld hebben om andere dingen te doen en zo eenzaam worden. Ze komen hier dan gezelschap opzoeken", legt Janssen uit. "Het is niet dat ze hier verplicht iets moeten eten of drinken, ze mogen hier gewoon komen zitten, de warmte opzoeken en eventueel een gesprek met ons aangaan. Iedereen is vrij om hier te komen en moet eigenlijk niets."

"Wij zijn als stad ook heel blij met de erkenning van minister Dalle", zegt Dirk Vanderhoydonks, schepen van Armoede in Lommel. "Compagnie & Co werd door ons ondersteund met een subsidie om de loonkosten van het personeel te dekken. Maar dankzij de subsidie van Dalle kunnen zij dit ontmoetingscentrum verder uitbouwen. De vrijwilligers hebben jarenlang gewerkt om erkend te worden als vereniging waar mensen in armoede het woord nemen."

Meest gelezen