"Aina, gast! Jouw outfit is niet slay, maar kaulo skeer": ontdek de genomineerden voor Kinder- en Tienerwoord van 2022

Slay, aina, skeer, kaulo of gast: één van deze vijf woorden wordt het Kinderwoord van het jaar 2022. Dat is net bekendgemaakt in het jeugdjournaal "Karrewiet". Tieners kunnen - naast aina of slay - ook kiezen voor goofy, smash en strijder als Tienerwoord van 2022. De stemming is geopend, op 12 december zijn de winnende woorden bekend.

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de twaalfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar, als opvolger voor "ma stobbe". Nws.nws.nws, het nieuwskanaal voor tieners van VRT NWS, gaat voor de vierde keer op zoek naar het Tienerwoord van het Jaar, een opvolger voor "bestie".

Uit meer dan 90.000 reacties van kinderen zijn vijf kandidaten voor het Kinderwoord van het jaar gekomen: slay, aina, skeer, kaulo en gast. Kinderen gebruiken "gast" vooral als aanspreking of stopwoord voor vrienden. Een voorbeeld: "Gast, ben jij nu elke dag te laat op school door de trein?"

Slay is een woord dat vaak op sociale media wordt gebruikt om iemand een compliment te geven over zijn/haar/hun outfit. In de zin "Amai, deze outfit... Slay!" betekent het: je ziet er geweldig uit, je outfit is er "boenk op".  Aina kan op twee mogelijke manieren worden gebruikt: als stopwoord, of als adjectief met de betekenis "niet leuk". Een voorbeeld: "Aina, je bent er!" of "We kunnen niet op kamp door de regen... Aina!"

Skeer is een alternatief voor "raar", zonder dat je iemand wil kwetsen. Het kan ook als alternatief gebruikt worden voor "cringe", een woord dat in 2018 kans maakte op de titel "Kinderwoord van het jaar". Het betekent zoveel als raar of gênant. Een voorbeeld: "Sorry, maar jouw outfit is echt skeer. Misschien andere schoenen proberen?" Kaulo ten slotte wordt als versterkend woord bij een adjectief gebruikt, en betekent zo veel als "mega" of "super" in deze voorbeeldzin: "Hij heeft kaulo dure schoenen aan."

BEKIJK - Karrewiet-gezicht Maurane laat kinderen de betekenis van de vijf mogelijke Kinderwoorden van het jaar uitleggen:

Videospeler inladen...

"Aina" en "Slay" maken ook kans op de titel "Tienerwoord van het jaar"

Ook tieners kunnen hun woord van het jaar opnieuw kiezen via nws.nws.nws, het Instagramkanaal voor jongeren van VRT NWS. Bij de 5 kanshebbers voor Tienerwoord van het jaar zijn behalve aina en slay ook drie andere woorden: goofy, smash en strijder.

Een woordje uitleg bij de manier waarop tieners die termen gebruiken. De term smash wordt gebruikt om iemand te omschrijven die je mooi of sexy vindt. Het tegengestelde woord is "pass", wat zo veel betekent als "niet knap" of "niet mijn type". Een voorbeeld: Er passeert een knappe gast en jij zegt tegen je vriendinnen: "smash!".

Aina, dat ook Kinderwoord van het jaar kan worden, wordt door tieners vaak gebruikt in de betekenis van "oh nee". Zoals in:'Ik mag niet naar die fuif van mijn ouders. Aina!”. Slay, dat ook kans maakt op de titel Kinderwoord van het jaar, gebruiken tieners in de betekenis van "goed gedaan" of "zalig". Bijvoorbeeld: "Heeft je ploeg gewonnen? Slay!"

Goofy verwijst niet enkel naar het Disneypersonage, maar is ook een adjectief dat tieners gebruiken om iets te omschrijven dat raar of "awkward" is. Als je een grap vertelt waarom niemand lacht, dan is dat "goofy". Strijder gebruiken tieners dan weer als alternatief voor held. Bijvoorbeeld: "Adam heeft de examenvragen van de andere klas gekregen. Strijder!"

BEKIJK: Tieners geven aan Louise van nws.nws.nws hun mening over de vijf kanshebbers op de titel Tienerwoord van 2022:

Videospeler inladen...

Stemmen voor het Kinderwoord van het Jaar via de website van Ketnet tot en met zondag 11 december omstreeks 18 uur. Stemmen voor het Tienerwoord van het Jaar kan via het Instagramkanaal nws.nws.nws tot en met zondag 11 december omstreeks 18 uur. 

Meest gelezen