Lampenfabrikant Signify in Turnhout sluit afdeling: 30 arbeiders dreigen job te verliezen

Bij lampenfabrikant Signify in Turnhout, het vroegere Philips Lighting, dreigen er 30 arbeiders hun job te verliezen. De fabriek wil tegen begin volgend jaar een afdeling sluiten waar lampen worden geproduceerd voor de glastuinbouw. Voor die werknemers worden nu onderhandelingen gestart.

De Turnhoutse lampenfabrikant Signify heeft tijdens een speciale ondernemingsraad aangekondigd dat ze gaat stoppen met de productie van conventionele lampen van 1000 watt die specifiek gebruikt worden in de glastuinbouwsector. “Hierbij wordt de Horti 1000W afdeling gesloten en zouden 30 arbeidersplaatsen in gevaar komen”, zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond ABVV Metaal.

Door de energiecrisis zijn grote klanten afgehaakt en overgeschakeld naar goedkopere verlichting
Hans Vaneerdewegh van ABVV Metaal

Hortilampen zijn speciaal ontworpen voor de agricultuur. “Het zijn lampen die in serres hangen bijvoorbeeld. Maar door de hoge energieprijzen is de afdeling zwaar onder druk gekomen en zijn er grote klanten afgehaakt, of klanten die overgeschakeld zijn naar goedkopere lichten zoals led", zegt Vaneerdewegh.

Dat de afdeling moet sluiten, komt voor de vakbond niet als een complete verassing. “We zagen het al gebeuren dat de afdeling zwaar onder druk kwam te staan, want er was al veel tijdelijke werkloosheid. Maar het is sneller gekomen dan we dachten", zegt Vaneerdewegh. Bij Signify zijn afgelopen zomer ook al 22 bediendenjobs verloren gegaan. “De andere werknemers maken zich ook veel zorgen. Zodra er ook een verbod komt op gewone gloeilampen, komt alles onder druk te staan.”

In totaal werken er in Turnhout een 450-tal mensen. Tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar wil de directie de afdeling sluiten. Voor die medewerkers worden nu onderhandelingen gestart met sociale partners.

Meest gelezen