Videospeler inladen...

Jongeren minder vaak probleemdrinkers dan 55-plussers: "Voor ingeburgerd, dagelijks gebruik moeten we eerder naar ouderen kijken"

Minder dan één procent van de 18- tot 34-jarigen drinkt elke dag alcohol. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van de Vlaamse overheid waar De Standaard over bericht. Mannen tussen 55 en 74 jaar oud drinken het meest. In die groep drinkt één op de vijf meer dan 10 glazen alcohol per week. "Er is sprake van een generatieverschil", zegt Katleen Peleman, directeur van VAD, het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol en andere drugs.

In opdracht van de Vlaamse overheid deed gezondheidsinstituut Sciensano een bevraging bij 4.000 volwassen Vlamingen over hun levensstijl, onder meer over hun alcoholgebruik. Daaruit blijkt nu dat niet jongeren, maar 55-plussers het vaakst problematisch drinkgedrag vertonen.

"Heel opmerkelijk is dat uit deze bevraging blijkt dat bij de 18- tot 34-jarigen minder dan één procent nog dagelijks alcohol drinkt. Het dagelijks glaasje alcohol is bij jonge mensen dus eigenlijk verdwenen", zegt Katleen Peleman, directeur van VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs. "Dat is een generatieverschil, bijvoorbeeld ten opzichte van 55-plussers. We zitten daar met een groep die opgegroeid is met een ander idee van alcohol. Alcohol werd vroeger minder geproblematiseerd."

BEKIJK - "Wij zijn van de babyboomers, wij zijn opgekweekt met alcohol”: Op het Sinterklaasfeest van Okra in Zingem komen senioren gezellig samen, en daar hoort een drankje bij:

Videospeler inladen...

Oudere mensen zijn opgegroeid met een ander idee van alcohol. Dat werd vroeger minder geproblematiseerd

Katleen Peleman, directeur VAD

Dat lijkt contraintuïtief, vooral omdat er zo vaak gewaarschuwd wordt voor problematisch drankgebruik bij jongeren. "Het is heel terecht dat we aandacht geven aan jongeren die op de spoed belanden door alcoholgebruik, door bingedrinken. Dat is een reëel probleem en de schade bij jongeren kan groot zijn", zegt Peleman. "Maar als het gaat om het ingeburgerde, dagelijkse gebruik moeten we vaker naar de oudere mensen kijken, vanaf 55 jaar oud."

Beluister hier het gesprek met Katleen Peleman van VAD in "De ochtend" op Radio 1:

1 glas per dag is ook ongezond

Uit de bevraging blijkt dat één op de vijf mannen van 55 tot 74 jaar oud meer dan 10 glazen alcohol per week drinkt. Die grens wordt vaak gehanteerd om problematisch alcoholgebruik aan te duiden. Al benadrukt Peleman dat alcohol drinken nooit zonder gevaar is. "Alcohol is een toxisch product. Je kan nooit op een gezonde manier alcohol drinken", benadrukt zij.

"Als je meer dan 10 glazen per week drinkt, dan wordt de link met een aantal ziektes heel duidelijk en ondervind je echt wel risico's. Maar ook onder de 10 glazen is alcohol niet veilig. (...) Zelfs vanaf één glas per dag zien we negatieve effecten, zoals een verband met borstkanker."

Zelfs vanaf één glas alcohol per dag zien we negatieve effecten

Katleen Peleman, directeur VAD

Nochtans denken veel mensen dat het gezond is om één glas per dag te drinken. Dat is een mythe, benadrukt Peleman. "Heel interessant is dat we nu weten dat één derde van de respondenten gelooft dat die mythe waar is. Maar neen, alcohol is geen medicijn. Alcohol is niet gezond."

Toch is het niet zo dat de best geïnformeerde mensen ook het minste drinken, zegt Peleman. "Een andere groep waarbij het opvalt dat er meer gedronken wordt, dat zijn mensen met een hogere opleiding. (...) Het is niet altijd zo makkelijk om die groepen met preventie te bereiken. Het gaat echt om gewoontes, cultuur, iets wat je identiteit en status bepaalt. Denk bijvoorbeeld aan wijn en wijnkennis. We moeten dus op heel wat fronten inzetten om aan gedragsverandering te werken."

Meest gelezen