Financieel wanbeheer bij failliete organisatie achter Gent Jazz en Jazz Middelheim? Antwerps schepen van Cultuur: "Geen weet van subsidiemisbruik"

Het Antwerps stadsbestuur was al een tijdje op de hoogte van de "precaire financiële situatie" van de failliet verklaarde organisatie achter Gent Jazz en Jazz Middelheim, maar de stad heeft "geen weet van subsidiemisbruik". Dat zegt Antwerps schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud in "De ochtend" op Radio 1. In eerste instantie werd naar de coronacrisis verwezen als verklaring voor het faillissement van vzw Jazz en Muziek, maar volgens de krant De Morgen, was er ook sprake van financieel wanbeheer.

Afgelopen dinsdag heeft de ondernemingsrechtbank de Gentse vzw Jazz & Muziek, de organisatie achter Gent Jazz en Jazz Middelheim, failliet verklaard. "We wisten al langer dat de schuldenberg hoog was en de laatste maanden is er nog hard gezocht naar financiële buffers, maar helaas werd geen oplossing gevonden en dus valt het doek voor beide festivals", zei marketing manager Frederik Declercq vorige week aan persagentschap Belga.

Financieel wanbeheer?

In een eerste reactie weet de Gentse schepen van Cultuur het faillissement van de vzw aan de coronacrisis, maar de krant De Morgen spreekt over financieel wanbeheer en wijst met een beschuldigende vinger naar manager en ex-bestuurder Bertrand Flamang die enkele maanden geleden uit het bestuur verdween. 

Flamang zou volgens De Morgen wel zeer kwistig omsprongen zijn met het geld van de organisatie. Hij zou zichzelf royale vergoedingen van 165.000 euro per jaar uitgekeerd hebben. Hij zou ook enorme onkostennota's ingediend hebben, onder meer eentje van 12.000 euro voor een reis naar New York.

De stad Gent zou volgens de krant al langer het vermoeden gehad hebben dat er iets niet aan de haak was bij de vzw en ook Antwerpen had blijkbaar twijfels. "Wij wisten al een tijdje van de precaire financiële situatie, maar wij hebben geen weet van subsidiemisbruik", reageert Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) op het krantenartikel in "De ochtend" op Radio 1. 

Beluister hier het volledige gesprek met Nabilla Ait Daoud:

"Onze financiële inspectie heeft tijdig opgemerkt dat de organisatie in moeilijke papieren zat en daarom hebben wij ook besloten om vanaf 2020 subsidies jaarlijks uit te keren in plaats van driejaarlijks." De stad betaalde jaarlijks 250.000 euro voor de organisatie van Jazz Middelheim. "Maar we hebben met een vergrootglas naar de facturen gekeken en er is elke keer enkel uitbetaald als er bewijsstukken waren", verzekert Ait Daoud.

"We horen ook de verhalen over bijvoorbeeld een trip naar New York, maar ik kan u met het hand op het hart zeggen dat wij enkel wisten over de moeilijke coronajaren. Over mistoestanden wisten wij niks en al zeker niet van mistoestanden in 2015. Toen was ik trouwens nog geen schepen van Cultuur."

Als het van de schepen van Cultuur in Antwerpen afhangt, is dit alleszins niet het einde van Jazz Middelheim. "Het festival heeft een iconische plaats in ons festivallandschap en we gaan zo snel mogelijk met de betrokken partijen aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat er volgend jaar een mooie editie van Jazz Middelheim kan plaatsvinden."

Tijdens het gesprek in “De ochtend” vraagt Nabilla Ait Daoud zich af of de VRT zelf op de hoogte was van mistoestanden, want ook de VRT is betrokken partij, klinkt het bij de schepen van Cultuur. De redactie van VRT NWS legde die vraag voor aan VRT-woordvoerder Jan Sulmont:

“Aangezien VRT zelf Jazz Middelheim oprichtte in 1969 is de openbare omroep nog steeds eigenaar van de merknaam en het logo van het festival", zegt Sulmont. 'In 2008 begon echter de samenwerking met vzw Jazz en Muziek en sindsdien neemt die de organisatie en programmatie op zich en beheert die ook de financiën."

"VRT is op dit moment slechts een mediapartner, wat wil zeggen dat de omroep het festival ondersteunt door bijvoorbeeld live-uitzendingen te verzorgen via radiozender Klara. VRT had dus geen inzage in de boekhouding of financieel managment van vzw Jazz en Muziek .” 

In 2018 werd het duo een trio en werd ook de stad Antwerpen partner in het verhaal van Jazz Middelheim. Net als de stad staat de openbare omroep open voor een doorstart van het festival. “Indien een partner wordt gevonden om het festival te organiseren, is VRT bereid om haar rol als mediapartner verder te zetten", besluit Sulmont.

Meest gelezen