Aisha (links) en Muhammadu Buhari (rechts), bij diens eedaflegging als president in 2015.

Nigeriaanse student vrijgelaten na omstreden tweet over presidentsvrouw, hij biedt haar zijn excuses aan

In Nigeria is een universiteitsstudent vrijgelaten die beschuldigd werd van belediging van de echtgenote van president Muhammadu Buhari. De student was opgepakt omdat hij op Twitter had gesuggereerd dat de presidentsvrouw overheidsgeld had gebruikt voor eigen profijt. Hij heeft zich nu bij haar geëxcuseerd. De arrestatie leidde tot verontwaardiging op sociale media en bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Aminu Adamu Mohammed (24) werd half november opgepakt wegens een tweet over Aisha Buhari (51), de vrouw van president Muhammadu Buhari (79). Hij had enkele maanden geleden in het Hausa, een Afrikaanse taal, iets geschreven wat neerkwam op commentaar op het uiterlijk van de presidentsvrouw en "ze heeft geld voor de armen achterovergedrukt".

Aisha Buhari had een klacht ingediend, en de student werd daarom opgepakt. Vorige week verscheen hij voor de rechtbank. De openbare aanklagers beschuldigden hem van het verspreiden van valse informatie, iets wat hij volgens zijn advocaat ontkent.

Na de arrestatie was er op sociale media veel kritiek te lezen. Ook mensenrechtenactivisten waren verontrust en vroegen zijn onmiddellijke vrijlating. Volgens Amnesty International werd de student blootgesteld aan "marteling" en "andere vormen van mishandeling". "Dit is een zware daad van repressie die zeer brutaal zijn mensenrechten schendt", klonk het.

Als Mohammed veroordeeld zou worden, riskeerde hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Zijn ouders vroegen de Nigeriaanse presidentsvrouw openlijk om hun zoon vergiffenis te schenken.

Aishi Buhari brengt haar stem uit bij de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in 2019.
AFP or licensors

"Nooit mijn bedoeling uw gevoelens te kwetsen"

Vrijdag werd Aminu Adamu Mohammed vrijgelaten. De autoriteiten hadden hun klacht laten vallen op grond van barmhartigheid. Het voorbije weekend postte de student dan een reeks video's en tweets waarin hij zich bij de presidentsvrouw verontschuldigde.

"Het was nooit mijn bedoeling uw gevoelens te kwetsen", schreef hij. Hij omschreef Aisha Buhari als "onze moeder" en bedankte haar omdat ze hem vergeven had. Mohammed had het over "de donkerste uren van mijn leven", zonder details te geven. Hij drukte zijn "diepe dankbaarheid" uit voor wie hem steunde en zei dat zijn zaak moest dienen als "een les voor ieder van ons." Hij beloofde om "ten goede te veranderen."

Ook zijn verontschuldigingen leiden tot controverse op sociale media, met sommigen die vinden dat het de presidentsvrouw is die zich moet verontschuldigen bij hem, voor de manier waarop hij behandeld is. Anderen zeggen dan weer dat de excuses noodzakelijk waren.

Mohammed studeert milieumanagement aan de universiteit van Dutse. Normaal gezien zou hij vandaag beginnen aan zijn eindexamens. Het is niet duidelijk of hij die zal afleggen.

Kritiek

Volgens sommigen lijkt de Nigeriaanse regering hoe lang hoe minder om te kunnen met kritiek. Onlangs werden twee jonge TikTok-gebruikers veroordeeld wegens smaad aan de gouverneur van de noordelijke staat Kano in een video. Ze kregen een boete en moesten in het openbaar zweepslagen ondergaan.

In februari moeten er presidentsverkiezingen komen in Nigeria. President Buhari wordt dan verwacht af te treden omdat zijn tweede en laatste ambtstermijn dan verstreken is. In oktober zei Aisha Buhari in een gesprek met BBC News Pidgin dat "we ons moeten verontschuldigen aan het Nigeriaanse volk." "Mensen verwachtten veel van ons. En misschien, na zeven jaar, hebben we niet aan hun verwachtingen voldaan. De regering heeft echt geprobeerd. Ze hebben hun best gedaan, maar het was misschien nog niet goed genoeg volgens anderen."

De presidentsvrouw verduidelijkte niet waar ze het over had. De Nigeriaanse regering heeft kritiek gekregen omdat ze er niet in slaagde islamistisch geweld en gewapende bendes onder controle te krijgen, corruptie te verminderen en meer jobs te creëren. Ze pakte sommige burgerprotesten ook hard aan.

Meest gelezen