Videospeler inladen...

BEKIJK - Russische president Vladimir Poetin rijdt aan stuur van Mercedes Krimbrug over om schade te inspecteren

De Russische president Vladimir Poetin is aan het stuur van een Mercedes over de Krimbrug gereden. De brug die Rusland met het geannexeerde schiereiland de Krim verbindt, werd in oktober zwaar beschadigd door een explosie. Voor de camera's voerde Poetin een gesprek met een ploeg die de brug herstelt. Het is zijn eerste bezoek aan de Krim sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Op de Russische televisie zijn beelden uitgezonden waarop te zien is hoe president Poetin praat met mensen die werken aan de beschadigde Krimbrug, en hoe hij aan het stuur van een Mercedes over de brug rijdt. Eerder hadden Russische media al gemeld dat het autoverkeer op de brug hervat was. 

BEKIJK - Vladimir Poetin rijdt over de Krimbrug:

Videospeler inladen...

De Russische vicepremier Marat Choesnoellin, op de beelden te zien op de passagierszetel naast de president, bracht volgens het Kremlin tijdens de rit verslag uit over de vordering van de herstelwerken.  

De brug raakte in oktober zwaar beschadigd door een krachtige explosie met een vrachtwagenbom, die door Moskou aan Kiev wordt toegeschreven. "Met zijn ritje over de Krimbrug wil Poetin demonstreren dat die opnieuw functioneert, al is ze zeker nog niet helemaal hersteld", zegt VRT-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw. "Maar het is heel belangrijk voor Poetin om aan te tonen dat die link tussen Rusland en de Krim blijft werken. Ook al is ze voor zware militaire transporten op dit moment nog niet bruikbaar. Dat zal pas na de winter het geval zijn."

Sputnik
Sputnik
Metzel Mikhail/Tass/ABACA
Metzel Mikhail/Tass/ABACA

Prestigeproject

De explosie van de Krimbrug, waarbij drie mensen om het leven kwamen, kwam voor Rusland als een schok. Dat zo'n cruciaal stuk infrastructuur zo ver van de frontlinie kon worden beschadigd, was een klap in het gezicht van Moskou. De brug was niet enkel een symbolische verbinding met de geannexeerde Krim, ze was ook erg belangrijk voor de bevoorrading van de Russische troepen in het zuiden van Oekraïne.

Bovendien is de brug een prestigeproject, dat miljarden heeft gekost. De brug is liefst 19 kilometer lang - de langste brug in Europa, en de langste brug die Rusland ooit heeft gebouwd. Ze werd gebouwd na de annexatie van de Krim in 2014. Tijdens de openingsceremonie in 2018 was president Poetin de eerste die over de brug reed, toen aan het stuur van een vrachtwagen. 

BEKIJK - Beelden van de explosie begin oktober 2022:

Videospeler inladen...

Meest gelezen