2.500 zeehonden dood aangetroffen aan Russische kust

Aan de kust van de Kaspische Zee, in het zuiden van Rusland, zijn 2.500 dode zeehonden aangetroffen. Hoe de dieren zijn gestorven is nog niet duidelijk. Lokale autoriteiten van de provincie Dagestan zijn een onderzoek gestart. Momenteel wordt er vanuit gegaan dat de dieren een natuurlijke dood zijn gestorven. De Kaspische zeehond is een bedreigde diersoort.

De dode dieren waren zaterdag al aangetroffen, verspreid langs de Russische kustlijn van de Kaspische Zee. De lokale autoriteiten hadden het toen nog over 700 overleden zeehonden, het Russische ministerie van Milieu heeft dat cijfer intussen gecorrigeerd naar zo'n 2.500.

"Dit is de grootste sterfte van de Kaspische zeehond in de afgelopen tien jaar", zeggen de autoriteiten aan het Russische staatspersagentschap TASS. "De doodsoorzaak zal worden vastgesteld na het uitvoeren van laboratoriumtests op het pathologisch materiaal van de dode dieren." Het aantal kadavers zou nog kunnen oplopen.

Hoe de dieren zijn overleden is dus nog niet duidelijk. Volgens Zaur Gapizov, hoofd van het Centrum voor Kaspische Milieubescherming, zijn de zeehonden waarschijnlijk enkele weken geleden al gestorven. Hij voegt er aan toe dat er geen aanwijzingen zijn dat de dieren waren gedood of in visnetten waren verstrikt.

Bekijk hier enkele beelden van de aangespoelde dieren aan de Kaspische Zee in het zuiden van Rusland:

Videospeler inladen...

Dit soort massale sterftes van zeehonden is vaak terug te leiden naar natuurlijke oorzaken. Kazachstan, een buurland van Rusland, heeft een lange kustlijn langs de Kaspische Zee en heeft dit jaar al drie soortgelijke incidenten gerapporteerd.

De Kaspische zeehond is een bedreigde diersoort en is beschermd. Volgens dierenrechtenactivisten is de populatie de afgelopen 100 jaar met ongeveer 90 procent afgenomen, mede door de toenemende vervuiling van de Kaspische Zee, waar olie wordt gewonnen.  Het Centrum voor Kaspische Milieubescherming schat het aantal zeehonden op zo'n 70.000. Volgens deskundigen sterven de dieren door olielekken, stroperij en overbevissing.

Eerst was er sprake van 700 dode zeehonden, nadien is dat cijfer opgelopen tot 2.500.

Meest gelezen