Het reuzenpaar Iwein en Lauretta openen sinds 1927 de stoet in Aalst

Aalstenaren willen reuzen in ere herstellen: "Elk jaar bang afwachten in welke staat ze in carnavalsstoet verschijnen"

Heel wat Aalstenaren zijn bezorgd over de toestand van de reuzenfamilie. Ze hebben daarom een manifest afgegeven aan schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). Daarin vragen ze om de reuzen opnieuw in ere te herstellen. 

Het initiatief van het manifest komt van het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender (KBA). "We hebben in Aalst vijf reuzen waaronder Ros Balatum en het paar Iwein en Lauretta", vertelt Gert Kiekepoos van het KBA. "Elk jaar is het bang afwachten in welke staat ze in de carnavalsstoet gaan verschijnen."

36 jaar oud

De huidige Iwein en Lauretta zijn al niet meer de oorspronkelijke reuzen. Omdat het oude paar zo versleten was, werd een nieuw paar gebouwd in 1986. Maar ook het nieuwe paar begint te verouderen. "Het is elk jaar de vraag of de stof nog intact is en of de mechanische delen nog werken. We zijn ook bezorgd om ons Ros Balatum. Het paard is gebouwd op een auto en telkens is er de vrees of de motor wel gaat starten."

Nieuwe reuzen?

Het KBA overhandigde daarom een manifest aan schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA) met de vraag om de reuzen onder handen te nemen. "Schepen Van Overmeire heeft ons uitgenodigd voor een gesprek. In januari gaan we samen bekijken hoe we de reuzen in ere kunnen herstellen zodat die in volle glorie in de volgende stoet kunnen meegaan."

"Naast heel wat mensen uit de carnavalswereld, hebben ook mensen uit de cultuur en media het manifest ondertekend. Sommige van hen staan te springen om nieuwe reuzen te maken. De voorbije jaren zijn heel wat reuzen verdwenen uit de stoet. Het zou leuk zijn als die opnieuw in onze stoet kunnen verschijnen."

"Carnavalsstoet bestaat 100 jaar, maar reuzen gaan al veel langer mee"

Wie Aalst zegt, denkt meteen aan de carnavalsstoet met praalwagens, maar ook de reuzen maken deel uit van het DNA van de stad, zegt Kiekepoos. "Onze carnavalsstoet bestaat volgend jaar 100 jaar, maar de traditie van de reuzen gaat veel verder. Onze praalwagens zijn dan wel de mooiste van Vlaanderen, ook onze reuzen zijn onlosmakelijk verbonden met onze carnavalsstoet. 

Binnenkort kan het aftellen naar de carnavalsstoet in Aalst alweer beginnen. Vrijdag brengt het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender de nieuwe aftelkalender uit. Het carnaval in Aalst begint op 19 februari. 

Het oorspronkelijke paar was versleten en kon niet meer meelopen in de stoet

Meest gelezen