Buizenproducent Aliaxis is Onderneming van het Jaar

Aliaxis is verkozen tot Onderneming van het Jaar 2022. Het bedrijf uit Brussel dat plastic buizen maakt, volgt de Aertssen Group op, die vorig jaar bekroond werd. De prijs werd uitgereikt aan CEO Eric Olsen door vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De andere genomineerden dit jaar waren Agristo (producent van diepgevroren aardappelproducten), Galloo (recyclage van metalen en plastics) en Vandewiele (producent textielmachines). Het gaat in alle vier de gevallen om familiebedrijven.

Aliaxis is een wereldleider in zijn sector met 15.000 medewerkers in meer dan veertig landen. Vorig jaar realiseerde het een omzet van 3,7 miljard euro.

Juryvoorzitster Michele Sioen verwees naar het buitengewoon belang dat Aliaxis hecht aan een langetermijnvisie, een gedegen strategie en een gedisciplineerd financieel beleid. "De winstgevendheid wordt uitstekend beheerd, zelfs in een volatiele omgeving, wat de veerkracht en robuustheid van het bedrijfsmodel aantoont, alsook het vermogen en de flexibiliteit om zich aan te passen aan steeds veranderende en zeer uitdagende marktomstandigheden", klonk het. 

Daarnaast verwees ze ook naar de bijdrage van Aliaxis aan de duurzaamheidsagenda "door zich te focussen op de recyclinguitdaging en de transitie naar hernieuwbare elektriciteit".

Scale-up van het jaar

FEops uit Gent is verkozen tot "Scale-up" van het Jaar 2022. Deze spin-off van de Gentse universiteit ontwikkelt technologie om hartoperaties te simuleren. Het bedrijf gaat deze technologie nu ook buiten de grenzen commercialiseren. De prijs werd uitgereikt door Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (CD&V).

De wedstrijd van Onderneming van het Jaar wordt sinds 1995 georganiseerd door EY in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. Een professionele jury, met vertegenwoordigers uit de bedrijfs- en academische wereld, bepaalt de winnaar.

De prijs van Scale-up van het Jaar is een initiatief van de Vlaamse regering, en gaat naar een jonge onderneming waarvan men gelooft dat die later mogelijk onderneming van het jaar kan worden.

Gisteren werd al de Franstalige "Entreprise de l'année" gekozen. Die titel ging naar het voedingsbedrijf Meurens Natural uit Herve, dat gespecialiseerd is in granen en gedroogd fruit. De Franstalige Scale-up is Aerospacelab.

Meest gelezen