Bavo Weytens uit Kruisem en Ward Vervaeke en zoon met hun trekpaarden

Bavo uit Kruisem dankzij beurs in de leer bij meester boomslepen: "Trekpaarden brengen minder schade toe"

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft 615.500 euro uitgetrokken voor het doorgeven van vakmanschap. 32 leerlingen kunnen dankzij de beurs in de leer bij een meester vakman. Eén van die leerlingen is Bavo Weytens uit Kruisem. Hij gaat in de leer bij Pierre Vandebuerie, een meester in trekpaarden.  

Vijf jaar geleden kocht Bavo Weytens uit Kruisem zijn paard Glorieux. "Ik heb beslist om een trekpaard in plaats van een rijpaard te kopen, omdat ik er nuttig mee wilde bezig zijn", vertelt Bavo. "Je kan een trekpaard gebruiken om te ploegen of te maaien, maar dat zijn zaken die met een machine efficiënter kunnen."

"Met een trekpaard breng je veel minder schade toe aan het bos"

Zo kwam Bavo terecht bij het boomslepen. "In tegenstelling tot een machine is een paard heel wendbaar. In een bos biedt dat heel wat voordelen. De schade die je aan de ondergrond of aan naastliggende bomen toebrengt om een boom uit het bos te halen, is heel miniem. Het werk gaat ook sneller, waardoor het zowel ecologisch als economisch is."

Dankzij de beurs van minister Jambon mag Bavo samen met West-Vlaming Ward Vervaeke in de leer bij meester Pierre Vandebuerie, zodat die zijn vakkennis kan doorgeven. "Hij leert ons hoe we specifieke toestellen zoals een boomezel of een uitrijwagen kunnen gebruiken, hoe je bomen over beken moet trekken of hoe je de bomen kan stapelen. Het is belangrijk dat zijn ervaring niet verloren gaat en daar willen wij ons voor inzetten."

615.500 euro voor 22 meesters en 32 leerlingen

Vlaams minister Jan Jambon (N-VA) maakt 615.500 euro vrij voor dit project. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Dat gaat van traditionele ambachten zoals glasblazen tot podiumkunsten zoals figuurtheater.

Glorieux, het trekpaard van Bavo, aan het werk

Meest gelezen