Videospeler inladen...

Actievoerders van BOS+ planten na 11 jaar opnieuw illegaal bos op grond van Vlaamse Waterweg

Een 100-tal bosactivisten hebben afgelopen nacht in Oudenaarde bomen aangeplant op een braakliggend terrein van 1,43 hectare van de Vlaamse Waterweg. De actie werd georganiseerd door BOS+, een vereniging die zich inzet voor meer en beter bos.

Dag op dag elf jaar geleden organiseerde BOS+ op hetzelfde perceel langs de Schelde een actie om het falend bosbeleid van toenmalig bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) aan te kaarten. Toen werden er 2.750 boompjes aangeplant. Uiteindelijk kregen de boompjes na overleg een nieuwe thuis omdat toen werd gesteld dat er andere en dringende plannen waren met het perceel. 

"Sindsdien ligt het perceel er nog altijd even braak bij", klinkt het bij Bert De Somviele, directeur van BOS+. "Deze actie is niet alleen een signaal aan de Waterweg, maar aan al de Vlaamse administraties die samen beschikken over duizenden hectares direct bebosbare gronden. Toch doen zij geen enkele serieuze inspanning om de Vlaamse bosuitbreidingsdoelstellingen te helpen realiseren."

Deze actie is niet alleen een signaal aan de Waterweg, maar aan al de Vlaamse administraties die samen beschikken over duizenden hectares direct bebosbare gronden.

Bert De Somviele, directeur van BOS+

BEKIJK - "Al mag het niet, we gaan het zeker niet in ons grote boek schrijven", zegt de Sint bij de plantactie:

Videospeler inladen...

Tegen 2024 wil bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) samen met heel wat organisaties 4.000 hectare bijkomend bos realiseren. "Maar we zitten nog lang niet op kruissnelheid om die doelstellingen te behalen", gaat De Somviele verder. "De zoektocht naar grond is vandaag hét struikelblok om tot realisaties te komen. Tegelijkertijd bezitten een aantal Vlaamse administraties duizenden hectare bebosbare gronden, maar bougeren ze niet om nieuwe bossen mee te helpen realiseren. Daarmee saboteren ze de doelstellingen van hun eigen overheid. Met deze actie stelt BOS+ deze schizofrene situatie aan de kaak en roept ze op tot actie."

De organisatie bewandelt met deze actie het pad van de burgerlijke ongehoorzaamheid. "BOS+ is bereid om daarvan de juridische gevolgen te dragen omdat we vinden dat het maatschappelijk belang van onze actie primeert op wat we zouden kunnen verliezen."

BOS+

In een schriftelijke reactie benadruk Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) dat haar administratie meewerkt aan bijkomende natuurontwikkeling en dat dit ook geldt voor De Vlaamse Waterweg. Als voorbeelden noemt ze de diverse rivierverruimingsprojecten en de gecontroleerde overstromingsgebieden in het kader van Sigmaplan en de Maasvallei. 

Meest gelezen