PhotoNews

Burgemeester Moureaux: 'Laat Ukkel ook maar asielzoekers opvangen'

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) pleit om de opvang van asielzoekers te spreiden over de verschillende Brusselse gemeentes. "Waarom telt Sint-Jans-Molenbeek twee opvangcentra, en Ukkel geen enkel?"

Op de brug van de Koolmijnenkaai slapen nog steeds migranten in tentjes, voornamelijk mannen die geen opvangplaats vonden. De gemeente stelt vast dat Nicole De Moor (CD&V), als staatssecretaris bevoegd voor Asiel en Migratie, voorlopig nog steeds niet ingrijpt, ondanks de temperaturen die onder nul zakken.

'Gijzelaars'

Maar: "Als er een dode valt, zal het ineens de verantwoordelijkheid van de burgemeester worden", voorspelt Rachid Barghouti, woordvoerder van Catherine Moureaux (PS). Hij zegt daarom dat de asielzoekers "gijzelaars" geworden zijn van de staatssecretaris.

Ook de vierhonderd asielzoekers die verblijven in Home Sebrechts noemt Barghouti "gijzelaars". Recent nog besliste de rechter dat het Fedasil-opvangcentrum in het voormalig rusthuis Home Sebrechts zou moeten sluiten. Toch maakt Fedasil voorlopig geen aanstalten om de inwoners te verhuizen. Moureaux denkt erover om het gebouw te laten verzegelen en vraagt De Moor (CD&V) dringend om een oplossing.

Tweede armste gemeente

De federale staatssecretaris heeft ondertussen een fonds vrijgemaakt voor gemeenten die vrijwillig opvang voor asielzoekers wil organiseren. Maar dat is naast de kwestie, volgens Barghouti. "Molenbeek is de tweede armste gemeente, met 16.000 mensen per vierkante kilometer. In Ukkel leven 3500 personen per vierkante kilometer. Waarom telt Molenbeek dan twee opvangcentra van Fedasil en Ukkel geen enkel?"

Om die reden vraagt burgemeester Catherine Moureaux (PS) in La Dernière Heure om een spreidingsplan voor de opvang van asielzoekers. Moureaux maakt zich sterk dat ze tweehonderd geschikte profielen kan aandragen van mensen die in de asielcentra willen werken.

De Moor wil dinsdag pas reageren. Wel liet ze eerder al blijken dat ze geen voorstander is van een spreidingsplan. Ze wil voorkomen dat er verplichtingen worden opgelegd aan de gemeenten.

Meest gelezen