© Peter Boer

Expo in Gent toont kloosterleven bij eeuwenoude Karmelietenorde in Vlaanderen

In het Karmelietenklooster in Gent opent een tentoonstelling met portretten van broeders en zusters van de Nederlandse fotograaf Peter Boer. Ze zijn genomen in kloosters in Antwerpen, Brugge, Gent en Vilvoorde. De tentoonstelling loopt één maand en geeft een inkijk in het kloosterleven. 

In Gent opent een grote expo met 22 portretfoto's uit 4 verschillende Karmelietenkloosters uit Vlaanderen. De Nederlandse fotograaf Peter Boer ging er langs in de slotkloosters voor vrouwen in Antwerpen en Vilvoorde, hij bracht ook tijd door bij paters en broeders in Brugge en Gent om er het dagelijkse leven vast te leggen. "Het is een totaal andere wereld, het contrast met hoe wij leven kan haast niet groter", verklaart de fotograaf.  

"Indrukwekkende stilte"

Peter Boer is niet aan zijn proefstuk toe, in Nederland maakte hij al een fotoreeks over een Trappistenklooster in Tilburg. "Zo is de bal aan het rollen gegaan en ben ik in Vlaanderen terecht gekomen. Ik ben verschillende dagen langs mogen gaan bij slotzusters en bij de mannen heb ik ook enkele nachten doorgebracht. Ik heb een protestantse achtergrond, voor mij was het enorm indrukwekkend." Boer trok de foto's net voor en tijdens de coronacrisis. "Het is een opdracht in onthaasting geworden. De stilte was soms indrukwekkend." 

Grote soberheid

Boer benadrukt zelf dat de grote soberheid hem verraste. "Er is in de cellen waar de zusters en de broeders wonen werkelijk niks. Enkel een bed, een plank en een stoel. Dat is het." Ook het sociale isolement maakte diepe indruk. "Toen ik bij een slotklooster aankwam, zag ik aan het raam ook echt tralies, dat was erg heftig. Als het lunchtijd was, passeerde er een carrousel en stond er plots een kom soep voor je neus, zonder dat je een hand gezien had. Het hele kloosterleven draait om meditatie en gebed." 

Karmelieten treden naar buiten

Het fotoproject komt er omdat de Karmelieten meer zichtbaar willen worden, deels ook om de manier van leven aan de buitenwereld te tonen. De verschillende ordes in ons land zien dat de interesse in een kloosterleven blijft afnemen. Hoeveel broeders en zusters er nog zijn, is niet helemaal duidelijk. De orde is al 750 jaar aanwezig in België, het Gentse klooster werd gesticht in 1651. 

De fototentoonstelling loopt van 6 december tot 7 januari in het Karmelietenklooster in Gent en is gratis, meer info op de website van het klooster. Op 15 december komt Peter Boer de expo zelf toelichten. 

Meest gelezen