Radio2

Felblauwe nieuwbouw in Oostende nieuwe thuisbasis voor VLIZ en ILVO

De nieuwe felblauwe campus in Oostende is de nieuwe werkplaats van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De nieuwe campus heeft een auditorium, tal van onderzoeksruimtes en laboratoria en een openbare zeebibliotheek.

De onderzoekers, technici en medewerkers van het VLIZ en het ILVO opereren vanaf nu in een gloednieuw gebouw in Oostende. De blauwe campus draagt de naam Innovocean en heeft zo’n 20 miljoen euro gekost. Het gebouw is 8.000 vierkante meter groot en heeft gespecialiseerde onderzoeks- en labo-infrastructuur, een auditorium, bureau- en vergaderruimtes en de enige openbare zeebibliotheek van ons land.

In het gebouw gaan zo’n 240 medewerkers aan de slag. Algemeen directeur van het VLIZ Jan Mees is tevreden met de nieuwe campus. "Alles wat met de zee te maken heeft, gaan wij in die campus bestuderen. Dat zijn zaken die de zee bedreigen zoals overbevissing en vervuiling, maar ook zaken die de zee voor ons kan doen, zoals de blauwe economie en duurzame visserij", zegt hij. 

Eyecatcher

Het gebouw werd maandagavond ingehuldigd door minister van Visserij, Hilde Crevits (CD&V). Opvallend aan de campus is de felblauwe faience aan de buitenkant. Het gebouw is ook toegankelijk voor publiek. Bezoekers krijgen de kans om de enige openbare zeebibliotheek in ons land te bezoeken. In de bibliotheek vind je alle informatie over de Noordzee, de Belgische kust en andere zeeën in de wereld.

In het gebouw is er ook plaats voor andere onderzoeksinstellingen zoals UNESCO, IOC Project Offices, de European Marine Board en het Streekhuis Kust. 

Meest gelezen