Gemeente Lanaken vindt noodopvang voor kinderen van geschorste kinderdagverblijf ’t Lindehofje

In Lanaken kunnen gezinnen die op zoek zijn naar noodopvang na de sluiting van kinderdagverblijf 't Lindehofje, terecht in het gemeentelijk kinderdagverblijf 't Blommeke. Dat hebben de ouders vernomen tijdens een infoavond van de gemeente. 

De meeste gezinnen die na de sluiting van kinderdagverblijf 't Lindehofje een nieuw kinderdagverblijf moesten zoeken, zullen terecht kunnen in 't Blommeke, een kinderdagverblijf van de gemeente. Vorige week moesten in Limburg acht crèches van vzw Rheia sluiten om financiële redenen. In Lanaken ging kinderdagverblijf 't Lindehofje dicht, daarom werd gisteren een infoavond georganiseerd voor de ouders.

“De ouders hoorden vorige week woensdag dat ze donderdag hun kinderen niet meer naar de opvang konden brengen", vertelt schepen van Kinderopvang, Christel Gorissen (sp.a-Groen). 23 gezinnen moesten daarom op zoek naar opvang. "We voelden het eigenlijk een beetje aankomen", vertelt de schepen. "Daarom hebben we vooraf al gewerkt aan een noodopvang voor het geval dat nodig zou zijn."

Marleen Vandamme, Christel Gorissen en Ellen Baldewijns

Die noodopvang is in kinderdagverblijf 't Blommeke, van de gemeente Lanaken. "We waren al bezig met verbouwingen omdat we gaan uitbreiden", vertelt Ellen Baldewijns, coördinator van het kinderdagverblijf. Normaal gezien zou de capaciteit in juni volgend jaar uitbreiden, maar dat zal nu vanaf maandag al kunnen. 

"We kunnen wel maar een beperkt aantal opvangen, namelijk 10 kinderen per dag en het is tijdelijk: Na 31 mei moeten de ouders een andere oplossing gevonden hebben", benadrukt Baldewijns. "Op dit moment hebben ongeveer 15 gezinnen dringend nood aan opvang. Andere gezinnen hebben al een oplossing gevonden. Zoals het er nu uitziet, gaan we de meeste ouders kunnen helpen."

Stef Bloem en Noortje Bollen, ouders van Lars

"We zitten allemaal in hetzelfde schuitje", klinkt het bij de ouders tijdens de infoavond. Ook Noortje Bollen, mama van Lars, is tevreden dat er een oplossing is. "We hebben op de infoavond de boodschap gekregen dat er plaats is voor alle kinderen, wel met een minimale flexibiliteit. Als je ziet wat er vandaag uit de bus komt en hoe fantastisch het is dat we allemaal een plek hebben, dat we de plekken krijgen die we willen in een verantwoorde crèche met goede mensen, dat is een droomscenario. Alleen maar lof voor de gemeente."

Pelt en Hasselt

In Pelt wachten ze alleen nog op een goedkeuring van het Agentschap Opgroeien. Maar ze hebben afspraken kunnen maken voor noodopvang van 17 kinderen. "Een vijftal crèches is bereid om bijkomende kindjes op te vangen, voorlopig voor 3 maanden, maar dat is verlengbaar tot 6 maanden. Voor sommige kindjes stopt het al omdat ze ondertussen 2,5 jaar zijn en naar school kunnen. Anderen kunnen misschien blijven, maar dat moeten we nog bekijken omdat het om noodopvang gaan", zegt schepen Ann Van Dorpe van Pelt.

In Hasselt waar ook een crèche van vzw Rheia sloot, is er vandaag overleg bij de stad.

Meest gelezen