Oekraïne en Rusland, maar ook Johnny Depp en Amber Heard: dit waren de populairste zoektermen op Google in 2022

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland: dat is wat ons het meeste bezighield in 2022 als we afgaan op de zoekresultaten van Google. Ook het proces tussen acteur Johnny Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard sprak tot de verbeelding van de Belg. Ontdek hier de meest gezochte zoektermen in België.

Aan het einde van het jaar maakt Google traditiegetrouw de balans
op van de meest trending zoekopdrachten in België van het voorbije jaar. Dat zijn de zoekopdrachten met de grootste stijging in vergelijking met 2021.

Het coronavirus verdween in 2022 stilaan meer naar de achtergrond. Oekraïne was de meest trending zoekopdracht van 2022, gevolgd door het online gezondheidsportaal Mijn Gezondheid en VRT MAX (de streamingwebsite van VRT).

Top 10 meest trending zoektermen

1. Oekraïne Rusland oorlog
2. Mijn Gezondheid
3. VRT MAX 
4. iPhone 14
5. klimaatverandering
6. Kinepolis
7.  Ticketswap
8. symptomen omikron
9. Qatar
10. quarantaineregels

Ook de waarom-vragen die aan Google gesteld werden in 2022 gingen vaak over de oorlog in Oekraïne. "Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?" is de meest trending waarom-zoekopdracht van 2022. En ook op de vraag "Waarom werd de NAVO opgericht?" zochten veel mensen een antwoord. 

Maar Belgen richtten zich ook nog altijd met verrassende vragen tot Google. "Naast de vele vragen rond energie en de oorlog blijven Belgen ook benieuwd naar de iets ludiekere topics", legt Michiel Sallaets, communicatieverantwoordelijke van Google, uit. "Een veel gestelde waarom-vraag is: waarom is cornflakes uitgevonden?  En een andere grappige is: waarom zijn de bananen krom? Ik weet zelf dat dat een liedje is, maar het antwoord daarop heb ik ook nog niet helemaal juist gevonden." 

Top 10 waarom-vragen? 

1. Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?
2. Waarom is cornflakes uitgevonden? 
3. Waarom zijn bananen krom? 
4. Waarom stijgen de energieprijzen?
5. Waarom pannenkoeken op Lichtmis?
6. Waarom draagt Meunier een masker?
7. Needle spiking waarom?
8. Waarom werd de NAVO opgericht? 
9. Waarom geen boosterprik?
10. Waarom bijt mijn kat mij? 

"Alle vragen rond corona zijn iets minder prominent aanwezig", legt Michiel Sallaets uit. "De vragen rond symptomen en de omikronvariant zitten lager in de lijstjes. Wat we wel zien, is dat Belgen veel meer op zoek gaan naar dingen die ze weer mogen doen. We zagen heel veel vragen rond muziekfestivals, concerten. Ticketswap, de website waarop je concert- en festivaltickets kunt kopen en verkopen, staat heel hoog in de meest trending zoektermen dit jaar. Dat is een revival na de pandemie, een positief teken aan de wand."

In de categorie van de meest trending series, tv-shows en films staat de Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer op de eerste plaats. De sciencefiction-horrorserie van Netflix "Stranger things" veroverde een tweede plaats, gevolgd door de
recent verschenen Vlaamse film "Zillion" die al een half miljoen Belgen naar de cinemazalen lokte.

Top 10 meest trending tv-shows en films

1. "Dahmer"
2. "Stranger things"
3. "Zillion"
4. "Big brother 2022"
5. "Euphoria"
6. "The masked singer"
7.  "House of the dragon"
8. "Twee zomers"
9. "The watcher"
10. "Encanto"

Dit jaar werd ook in ons land het proces Johnny Depp vs. Amber Heard op de voet gevolgd. De Amerikaanse acteur Johnny Depp en actrice Amber Heard staan respectievelijk op 1 en 2 in de top 3 van meest trending internationale persoonlijkheden, gevolgd door de Ierse zanger Johnny Logan. Hij maakte een opvallende tv-verschijning in het populaire (en trending) "The masked singer" op VTM

"Het meest bekende ex-Hollywoodkoppel was Johnny Depp en Amber Heard, maar ik denk ook dat lokale tv-programma's mensen altijd begeesteren en blijven intrigeren", zegt Sallaets. "In de top 10 van Belgische persoonlijkheden staat zangeres Camille Dhont op 1 en Frank Verstraeten, de voormalige Zillion-baas, op 2. We houden toch wel van op zoek gaan naar informatie over bekende personen." 

Top 10 internationale persoonlijkheden

1. Johnny Depp
2. Amber Heard
3. Johnny Logan
4. Vladimir Poetin
5. Will Smith
6. Novak Djokovic
7. Mika
8. Rafael Nadal
9. Marine Le Pen
10. Linda de Mol 

Top 10 Belgische persoonlijkheden

1. Camille Dhont
2. Frank Verstraeten
3. Mathias Vergels
4. Stromae
5. Bart Cannaerts
6. Jan Van Hecke
7. Jasper Steverlinck
8. Average Rob
9. Brigitta Callens
10. Jan Paternoster

Meest gelezen