Groen wil komende winters overbruggen met twee kernreactoren, maar "dit is geen bocht"

Om te vermijden dat we in de winters van 2025 en 2026 zonder stroom komen te zitten, wil Groen de reactoren van Doel 4 en Tihange 3 enkele maanden langer openhouden. Volgens netbeheerder Elia kan dat ook door de oudste reactoren in ons land voor enkele maanden te verlengen of door een nieuwe gascentrale in te zetten, maar dat is volgens Groen technisch en financieel niet haalbaar.

Voor we opnieuw beginnen goochelen met kerncentrales: de regering is op zoek naar extra bevoorradingszekerheid voor de winters van 2025-2026 en die van 2026-2027. Ze ging er lang vanuit dat we dan niet in de problemen zouden komen maar naast de oorlog in Oekraïne zijn er ook de aanhoudende problemen met de kerncentrales in Frankrijk, waardoor we minder kunnen rekenen op de invoer van Franse stroom. Dus kreeg netbeheerder Elia de opdracht om te bekijken wat de bevoorrading wel kan verzekeren.

Groen, dat de minister van Energie Van der Straeten levert, ziet de oplossing in het optrekken van de levensduur van de reactoren van Doel 4 en Tihange 3. De federale regering onderhandelt al maanden met uitbater Engie om die met 10 jaar te verlengen. De reactoren zouden dan half 2025 stilgelegd worden voor onderhoud om ze nadien opnieuw te kunnen inzetten. In afwachting van een akkoord pleit Groen nu voor het scenario “2+10”: twee jaar enkel draaien in de winter, gevolgd door een effectieve levensduurverlenging van 10 jaar.

“Door de centrales in de zomer stil te leggen voor de nodige onderhoudswerken, kunnen we ze in de winter laten draaien bij piekmomenten. Ik denk dat dat de beste en technisch meest haalbare piste is om de winter te overbruggen”, zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. 

Want Elia legt ook andere pistes op de tafel. Ook de levensduur van de oudste reactoren Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 zou opgerekt kunnen worden  door ze enkel in de winter te laten draaien. Maar volgens Vaneeckhout is dat zowel technisch als financieel een minder aantrekkelijke optie. Het zet ook de deur op een kier voor een echte levensduurverlenging van de centrales, iets waar de liberalen en CD&V wel voor te vinden zijn.

BEKIJK - "Ik word niet vrolijk van wat wij vandaag moeten aankondigen", zegt Vaneeckhout:

Videospeler inladen...

Bocht

Opvallend is dat Groen ook een extra gascentrale niet ziet zitten om problemen met de bevoorrading tijdens de komende winters op te vangen maar net pleit voor het langer openhouden van kerncentrales. De partij heeft zich jarenlang principieel verzet tegen kernenergie. In maart van dit jaar klonk er bereidheid om de "kernuitstapplannen te herevalueren." Nu pleit Groen dus zelf om 2 reactoren langer te laten draaien.

"Dit is geen bocht", zegt Vaneeckhout. "Ik word er niet vrolijk van maar we gaan niet spelen met bevoorradingszekerheid. Ik vind het cynisch dat we net door de onbetrouwbaarheid van het nucleaire Franse park naar deze maatregelen moeten kijken. Maar we moeten nu met Engie bekijken hoe we de wintercapaciteit kunnen opschalen." Over de moeizame gesprekken met Engie zei Vaneeckhout nog "dat er nog drie weken zijn en hij geen juridische stappen uitsluit als er geen akkoord gevonden wordt."

Muizenstapje

De oppositiepartij N-VA noemt de voorstellen "een muizenstapje in de goede richting". Maar dat is niet genoeg, zegt kamerlid Bert Wollants. "Door de planning van Doel 4 en Tihange 3 te schuiven en door Doel 1 en 2 en Tihange 1 te laten doordraaien kan inderdaad voor meer bevoorradingszekerheid worden gezorgd. Maar dat mag geen alternatief zijn voor een volwaardige verlenging. Die moet er sowieso komen en ook daar moet minister Van der Straeten dringend werk van maken.”

Meest gelezen