Nog zeker hele week ernstige hinder bij stad Antwerpen na cyberaanval, parket is onderzoek gestart

De stad Antwerpen verwacht nog zeker de hele week hinder van de cyberaanval op het computernetwerk vorige nacht. Sommige toepassingen zullen mogelijk zelfs tot het einde van de maand uit roulatie zijn. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit. Het Antwerps parket heeft een onderzoek geopend.

Cybercriminelen hebben het gemunt op het informaticasysteem van de stad Antwerpen. De problemen zijn vannacht begonnen. Sommige systemen werken soms niet en dan weer wel, klinkt het bij de stad. Zo zouden sommige personeelsleden hun mails niet kunnen lezen en anderen wel. Ook het stedelijk onderwijs en de lokale politie ondervinden problemen.

Ook voor de dienstverlening voor burgers zijn er problemen. De stad Antwerpen verwacht dat er nog de hele week ernstige hinder zal zijn. "Onder meer de afspraak- en reservatiesystemen voor diverse diensten (loketten, politie, recyclageparken, sporthallen en culturele centra, bibliotheken, lage emissiezone) zijn tijdelijk onderbroken en mailverkeer naar en van de stad is voorlopig niet mogelijk", laat de stad vanavond weten. 

"De stad doet er alles aan om, wellicht vanaf begin volgende week, de digitale dienstverlening stapsgewijs terug op te starten. Het zou wel nog tot eind deze maand kunnen duren om alle digitale toepassingen terug online te krijgen."

Het parket is intussen een onderzoek gestart naar de cyberaanval. De stad nam ook alvast preventief digitale veiligheidsmaatregelen die bepaalde toepassingen afschermen zolang het onderzoek loopt. De website www.antwerpen.be zal de komende dagen gebruikt worden als communicatieplatform voor updates.

Zorgbedrijf

Zorgbedrijf, de organisatie van de stad die onder meer woonzorgcentra en dienstencentra uitbaat, is ook getroffen. "We moeten alle info rond medicatie vandaag manueel noteren in plaats van het in de computer in te geven", vertelt directeur Johan De Muynck. "Dat is tijdsintensiever, maar er is geen datalek geweest hier." 

Meest gelezen