Oud-secretaresse in nazikamp (97) die uit woonzorgcentrum vluchtte om aan vervolging te ontsnappen betuigt spijt op proces

In Duitsland heeft Irmgard Furchner (97) in de rechtbank haar spijt betuigd voor wat is gebeurd in het nazikamp van Stutthof waar ze tijdens WO II als secretaresse aan de slag was. In de aanloop naar haar proces ging ze nog even op de vlucht in het woonzorgcentrum waar ze verbleef.

"Het spijt me voor alles wat er is gebeurd. Ik heb er spijt van dat ik toen in Stutthof was. Dat is alles wat ik kan zeggen." Die woorden heeft Irmgard Furchner (97) vandaag uitgesproken in de rechtbank van Itzehoe in het noorden van Duitsland. Daar staat ze sinds september 2021 terecht op beschuldiging van medeplichtigheid aan moord in meer dan 11.000 zaken in het naziconcentratiekamp van Stutthof in wat vandaag Polen is.

Haar advocaat Niklas Weber heeft de uitlatingen van zijn cliënte bevestigd aan het Franse persbureau AFP. Samen met zijn collega's vroeg hij vandaag om de vrijspraak. Het verzamelde bewijsmateriaal maakt het volgens hen niet mogelijk om met zekerheid te stellen dat Furchner op de hoogte was van de systematische moorden in het kamp.

Op 22 november heeft het parket twee jaar met uitstel voor de vroegere secretaresse gevorderd. Volgens de rechtbank valt de uitspraak op 20 december.

Taxi

Het proces was in september vorig jaar rommelig begonnen omdat Furchner bij de opening ervan was gevlucht. Zij was niet voor de rechtbank verschenen, maar had haar bejaardentehuis met een taxi verlaten. Ze werd na een paar uur gevonden.

Furchner, die destijds 18 tot 19 jaar oud was, werkte als typiste en secretaresse van kampcommandant Paul Werner Hoppe. Zij had een positie van "essentiële betekenis" in het inhumane systeem van het kamp, betoogde op 22 november aanklaagster Maxi Wantzen in haar requisitorium.

65.000 doden

In Stutthof, een kamp nabij de stad Gdansk (destijds Dantzig) waar zo'n 65.000 mensen omkwamen, werden volgens historici systematisch "joodse gevangenen, Poolse partizanen en Sovjet krijgsgevangenen" vermoord.

Zevenenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog blijft Duitsland zoeken naar voormalige nazimisdadigers die nog in leven zijn. Zeer weinig van de vrouwen die betrokken waren bij de nazigruweldaden zijn na de oorlog vervolgd.

Meest gelezen