Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Feestgedruis houdt grotendeels stand na historische winst van Marokko op WK, zo'n 140 relschoppers opgepakt in Brussel en Antwerpen

In verschillende steden in ons land zijn supporters van het Marokkaanse elftal gisteravond op straat gekomen om te vieren dat hun voetbalploeg voor het eerst ooit kan doorstoten naar de kwartfinale van het WK voetbal. Aan het Zuidstation in Brussel is de sfeer rond 21 uur omgeslagen en is het opnieuw uitgedraaid op rellen. Ook op het Kiel in Antwerpen werd de sfeer even grimmig.

Het was begonnen als een volksfeest, maar in de omgeving van het Brusselse Zuidstation is rond 21 uur de sfeer dan toch omgeslagen en zijn er rellen uitgebroken. De politie heeft traangas gebruikt en ook het waterkanon werd ingezet tegen de heethoofden.

In Brussel zijn er uiteindelijk 119 relschoppers opgepakt na de rellen, het parket beslist of 5 van hen voor de rechter moeten verschijnen. Ook in Antwerpen zijn er zo'n 20 mensen opgepakt, onder meer voor verboden wapenbezit en omdat iemand een vuilnisbak in brand had gestoken. 

"Het is een dubbel beeld", zei Jens Franssen gisteravond om 21 uur van ter plaatse. "Aan de ene kant zie en hoor je feestende supporters, maar 200 meter verder zijn er rellen met de politie en wordt opnieuw traangas ingezet. Er zijn ook opnieuw wat brandjes gesticht. De politie probeert de gemoederen te bedaren."

BEKIJK - Amokmakers worden opgepakt:

Videospeler inladen...

Tegen 22 uur keerde de rust grotendeels terug. "Het is nu inderdaad een stuk rustiger en de politie heeft tientallen mensen opgepakt", legt Franssen rond die tijd uit. "De mensen hier uit de buurt zijn kwaad op de relschoppers. Ze zijn blij dat Marokko de wedstrijd heeft gewonnen, maar dit heeft niets meer met voetbal te maken, zeggen ze."

BEKIJK - Relschoppers stichten een brandje in Brussel:

Videospeler inladen...

Mensenkettingen proberen rellen te voorkomen

Eerder dit WK waren er al hevige rellen op de Maurice Lemonnierlaan (het verlengde van de centrale Anspachlaan) en in de buurt van het Zuidstation in Brussel. De relschoppers lieten een spoor van vernieling na. Het geweld was toen al begonnen tijdens de WK-match tussen België en Marokko.

Bij de daaropvolgende match van Marokko bleven de opstootjes en vernielingen beperkt, mede dankzij vrijwilligers die menselijke kettingen vormden om confrontaties te voorkomen. Dat beproefde recept is gisteravond op verschillende plaatsen opnieuw toegepast, hetzij niet overal met even veel succes.

BEKIJK - Feestende supporters in Brussel:

Videospeler inladen...

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en de Michel Goovaerts, de korpschef van de Brusselse politie bedanken op sociale media zeer specifiek de "ouderen uit de Lemonnierwijk die een ketting hebben gevormd en zo lang mogelijk geprobeerd hebben de gemoederen te bedaren". Mogelijk hebben die veel ergs voorkomen.

"Ik heb spontaan het initiatief genomen", zegt de Brusselse restaurantuitbater Hicham Achrayah die mee zo’n mensenketting heeft gevormd. "Om aan de mensen te tonen dat we van de sport houden, om ze te beschermen en om te tonen dat sport een feest is. De relschoppers zijn in de minderheid. Het is een minderheid die het feest wil verstoren."

BEKIJK - Mensenketting houdt relschoppers tegen:

Videospeler inladen...

Grimmig op Kiel in Antwerpen

In Antwerpen was op voorhand op sociale media opgeroepen om rel te schoppen aan de Meir. Volgens reporter Marjan Temmerman in Antwerpen, was de politie daar dan ook massaal aanwezig. "De twee minderjarigen die de oproep hadden verspreid, zijn opgepakt", vertelt ze. "In de Turnhoutsebaan was geen zichtbare politie aanwezig. Ze komen alleen tussenbeide als het uit de hand zou lopen."

Verder was er op de Turnhoutsebaan vooral veel feestgedruis, zegt Temmerman. "De straat was tijdens de match bijna verlaten. Daarna was er massaal veel volk op straat. Ook hier was een soort burgerwacht die zelf het initiatief heeft genomen om alles onder controle te houden." Aan het Astridplein stond de politie klaar met het waterkanon om - indien nodig - in te grijpen, maar dat is daar niet nodig geweest.

De sfeer werd na 20 uur toch grimmig op onder meer het Kiel. "Enkelen leken zich te willen uitleven op het politiekantoor aan de Sint-Bernardsesteenweg", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Er zijn ook projectielen gegooid naar het kantoor en onze mensen, en dus was een terugdrijving noodzakelijk." Uiteindelijk werden een twintigtal personen bestuurlijk opgepakt en twee gerechtelijk.

BEKIJK - Supporters steken vuurwerk af in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Feest in andere steden

Ook in andere steden in het land werd de overwinning van Marokko gevierd. We kregen berichten binnen uit onder meer Gent, Genk en Kortrijk waar op straat werd gefeest. De Gentse politie laat weten dat er geen incidenten zijn gebeurd en het bij feestgedruis is gebleven.

BEKIJK - Supporters van Marokko vieren in de Gentse straten:

Videospeler inladen...

Grootste overlast voorbij in Nederlandse steden

In de Nederlandse steden waar ongeregeldheden uitbraken na de winst van Marokko op het WK voetbal in Qatar, is de grootste overlast voorbij. Op verschillende plekken in het land heeft de politie moeten ingrijpen omdat relschoppers geen gehoor gaven aan oproepen om weg te gaan.

Die oproepen volgden nadat relschoppers zwaar vuurwerk afstaken, dat in sommige gevallen naar hulpverleners of de politie werd gegooid. In de hoofdstad Amsterdam werd ook vuurwerk naar het openbaar vervoer gegooid en werd er op auto's gedanst. Het Mercatorplein werd ontruimd, maar rond 20.30 uur keerde de rust weer nadat er een noodbevel was afgekondigd. De politie beloofde daarmee op te treden tegen strafbare feiten.

In Rotterdam moest het Kruisplein ontruimd worden. Op het Hofplein is het ook nog druk met veel feestvierende supporters. Op verschillende plaatsen in het stadscentrum staat het verkeer stil door feestvierders. In de Schilderswijk in Den Haag heeft de politie drie mensen opgepakt bij ongeregeldheden. Ook daar was met zwaar vuurwerk gegooid.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved