PhotoNews

Na twee coronajaren vinden dieven de weg terug naar Mechelen

De criminaliteitscijfers in Mechelen zijn in de eerste helft van dit jaar gestegen met 38 procent tegenover vorig jaar. Vooral het aantal woninginbraken is gestegen met 45 procent. Ook zijn er meer fiets- en winkeldiefstallen die vaak worden gepleegd door rondtrekkende dievenbendes.  

In het eerste semester van 2022 waren heel wat rondtrekkende dievenbendes actief in Mechelen. Ze plegen vooral winkeldiefstallen, fietsdiefstallen en woninginbraken. Het aantal winkeldiefstallen was nog nooit zo hoog in Mechelen: van 123 in 2019 tot 218 in de eerste helft van dit jaar. Daders bezoeken meerdere supermarkten en vullen hun koffer, tot ze soms tegen de lamp lopen met vaak duizenden euro's aan gestolen goederen.

Er zal een private bewakingsfirma worden ingezet tegen fietsdiefstallen

Alexander Vandersmissen, burgemeester Mechelen

Er zijn in de eerste helft van dit jaar 304 fietsen gestolen, dat zijn er 60 meer dan in 2019. Politie en stadsbestuur wijten de stijging aan enkele rondtrekkende dievenbendes. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) wil maatregelen nemen. "Er zal een private bewakingsfirma worden ingezet op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen. We gaan proberen om meer camerabeelden in real time te bekijken om zo meer dieven op heterdaad te betrappen. Tot slot bekijken we of we de bewaakte fietsenstalling kunnen uitbreiden."

Elektrische steps populair

Bij de criminaliteitscijfers van fietsdiefstallen zitten ook enkele elektrische steps. Over hoeveel het precies gaat is niet bekend, maar het is duidelijk dat ook steps steeds meer gestolen worden. Fietsdiefstallen gebeuren trouwens ook vaak in tuinhuizen. Een kwart van de gestolen fietsen was niet op slot. 

Meer woninginbraken

Er gebeurden 93 woninginbraken in Mechelen in het eerste semester van dit jaar. Dat zijn er 45 procent meer dan vorig jaar. De meeste inbraken gebeuren nog altijd in het centrum van Mechelen, maar de dieven hebben ook de weg gevonden naar de Mechelse deelgemeenten. Zo kon de politie met een drone een daderbende betrappen die in Leest actief was. Ze verstopten zich in de maïsvelden en bleven vaak uren zitten tot het politietoezicht was verdwenen.  

Meest gelezen