© Zoonar.com/STEFANO CAVORETTO - portal.belgaimage.be

Zuiniger, goedkoper en praktischer: steeds meer mensen kiezen een douche in plaats van een bad

Steeds meer mensen kiezen voor een douche in plaats van een bad. Dat blijkt uit een rondvraag van "De inspecteur" op Radio2 en bevestigt Techlink, de Belgische beroepsfederatie van fabrikanten, distributeurs en installateurs.  Douches zijn goedkoper, beter geschikt voor een appartement en praktischer voor wie ouder is.

Vincent Vancaeyzeele van Techlink, de Belgische beroepsfederatie van fabrikanten, distributeurs en installateurs ziet verschillende redenen om voor een douche te kiezen. "Er wordt meer een meer compact gebouwd. Nieuwbouwwoningen zijn een stuk kleiner geworden.  De gemiddelde omvang van een badkamer is zo’n 8 m². Dat is dus niet zo groot. Een bad neemt veel ruimte in, veel meer dan een douche." 

Je wordt immobieler wanneer je ouder wordt. In en uit een bad komen wordt fysiek moeilijker

Vincent Vancaeyzeele (Techlink)

Bovendien worden er vandaag meer appartementen gebouwd. "Op een appartement is er geen plaats voor een douche én een bad. We merken dat wanneer mensen moeten kiezen tussen beiden, ze toch opteren voor een douche", zegt Vancaeyzeele.

Ook de veroudering van de bevolking speelt een rol. "We kiezen ervoor om langer in ons eigen huis te blijven wonen. Je wordt immobieler wanneer je ouder wordt. In en uit een bad komen wordt fysiek moeilijker. Een douche is gewoon een veiligere optie."

Als je wil besparen, dan is een douche sowieso een goede keuze

Vincent Vancaeyzeele (Techlink)

Uiteraard is een douche ook zuiniger, en dus goedkoper. "Als je wil besparen, dan is een douche sowieso een goede keuze", zegt Vancaeyzeele nog. "Voor een bad heb je minimum 120 tot 150 liter water nodig. Je bad is dan zelfs niet volledig tot boven gevuld. Bij een douche gebruik je minimum 25 tot 35 liter. Sta je een kleine tien minuten onder de douche, dan verbruik je zo'n 55 liter."

Meer water verbruiken betekent ook meer water verwarmen. "Douchen kost je gemiddeld een halve euro om het water op te warmen, bij een bad is dat meer dan een euro per bad", aldus Vancaeyzeele.

Volgens hem zijn trouwens vooral de grotere douches meer in trek. "Nu valt de keuze op de modellen van 90 op 120 cm of zelfs die van 90 op 140 cm. Als mensen voor een douche kiezen, dan gaan ze meteen ook voor meer comfort met een grotere douche."

De tendens naar meer douches en minder baden wordt bevestigd door een rondvraag bij een aantal grotere spelers in de sector van het sanitair door "De inspecteur", op Radio 2.

Meest gelezen